Storhelgerna för inte bara gemenskap och glädje med sig. Åtta procent av svenskarna, eller motsvarande 621 000 människor, känner olust inför storhelgerna enligt en ny undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Mind.
– Julförberedelserna på Mind handlar mycket om att bemanna stödlinjerna och rusta våra volontärer som svarar på samtalen. Den här perioden kan vara smärtsam och svår för människor som kämpar med ensamhet och psykisk ohälsa. Vi vet sedan tidigare att nyårsdagen är en av de dagar då antalet självmord är som högst, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Mind.
Åtta procent av svenskarna uppger att de känner viss eller mycket olust inför storhelgerna i undersökningen. Sex procent oroar sig för en vän eller anhörigs missbruk i samband med storhelgerna och tre procent oroar sig för en vän eller anhörigs självmordstankar eller självmordsförsök.
Allra mest olust inför storhelgerna känner Sveriges unga vuxna i åldrarna 18–29. De oroar sig i högre grad än andra åldersgrupper för sin egen eller närståendes psykiska ohälsa och självskadebeteende inför storhelgerna. De oroar sig också avsevärt mycket mer för ofrivillig ensamhet.
– Det är oroande att de unga vuxna i så hög grad upplever ensamhet och att de i högre grad än någon annan åldersgrupp önskar sociala sammanhang att delta i och att någon de känner ska höra av sig. Men det finns också ett ljus. Undersökningen visar att vi är beroende av varandra. För att själv må bra uppger många att man behöver veta att de man har omkring sig också mår bra. Var och en av oss kan därför spela en avgörande roll bara genom att vara medmänniska, säger Rickard Bracken.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av organisationen Mind under perioden 26 november – 6 december 2024. Målgrupp var den svenska allmänheten 18-79 år. 2554 intervjuer genomfördes totalt genom webbenkät via den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen. För att ta del av undersökningen kontakta pressansvarig.
Mind vill bidra till ett medmänskligare samhälle genom att lyfta vikten av samtal och att bry sig om varandra. Vi vill främja psykiskt välbefinnande genom att vara en röst för de med psykisk ohälsa och minska skam och stigma genom att sprida kunskap. Mind vill medverka till att psykisk hälsa ses som ett viktigt område som kräver både åtgärder och resurser. Minds volontärer tog emot över 90 000 samtal förra året från människor i våra stödlinjer; Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen.