2022-02-28 07:30Pressmeddelande

Lättbalk och KL-trä i kvällens Husdrömmar-projekt

Naturhus Torpardal är ett naturhus som ikväll sänds på programmet HusdrömmarNaturhus Torpardal är ett naturhus som ikväll sänds på programmet Husdrömmar

I kvällens avsnitt av programmet Husdrömmar på SVT får vi följa paret Johan och Sylvia i Lerum som byggt sitt alldeles egna naturhus. Paret har valt att bygga sitt hus med en stomme av trä bestående av både lättbalk och KL-trä från Norra Sverige.

Det hela började med att paret Johan och Sylvia ville göra något stort för miljöfrågan. Det förde paret till att köpa sin naturnära tomt på 21 000 kvadratmeter i Lerum där de ska förverkliga sin dröm om ett naturhus. Målet var att bygga med minimalt fotavtryck och med energismarta lösningar. Delar av huset är inneslutet i ett växthus för att skapa ett attraktivt arkitektoniskt uttryck.

Stomvalet föll på två leverantörer stationerade i Norra Sverige. Lättbalk användes för väggar och bjälklag, varpå väggarna pryds med synligt KL-trä. Johan och Sylvia berättar:

- Stommen i huset utgörs av 80-100 mm KL-träskivor från Martinsons som bildar färdig insida. Vi har valt genomgående att arbeta med synligt trä för alla väggar och tak och vi gillar utseendet på KL-träet. Utanför KL-träskivan blev det lättregel från Masonite Beams på 350 mm som fylls med träfiberisolering. Vi har även valt lättbalk i mellanbjälklaget för att klara håltagningar för ventilation. 

Läckert och energisnålt hus

Masonite Beams som är specialiserade på både villor, flerbostadshus, skolor och industribyggnader tyckte att projektet var intressant och har följt med projektet längst resans gång. Daniel Wilded, säljchef på Masonite Beams berättar om samarbetet: 

– För det här projektet är vi en perfekt match. Vi har ett energibesparande system som tack vare lättbalkens form gör att vi kan få upp till 7% lägre energiförbrukning på en vägg jämfört med en traditionell väggregel. Johan och Sylvia har verkligen lyckats bygga med hållbarhet i fokus och samtidigt skapat ett arkitektoniskt tilltlande hus. Vi på Masonite Beams stöttar gärna dessa typer av projekt och är glada över att vi får vara med och leverera till Naturhus Torpardal som skiljer sig från mängden.

SVT har under en tid sänt det populära programmet Husdrömmar som spelar in människor som bygger sina drömhus över flera år. Till den säsong som började sändas nu i februari har material börjat spelats in redan under 2019. Programmet leds av Anne Lundberg och arkitekten Gert Wingårdh.

Titta på programmet
Programmet sänds på SVT 1 ikväll och går även att titta på SVT Play här.

Bild från växthuset som sitter ihop med huset 


Om Masonite Beams

Masonite Beams AB tillverkar stommar i lättbalk för villor, påbyggnader, skolor, kontor och höga trähus upp till 8 våningar. Våra träbaserade lättbalkar har tydliga miljö- och energifördelar och är både starka, lätta och raka.


Kontaktpersoner

Felicia Kyrk
Projektledare & Marknadskoordinator
Felicia Kyrk
Daniel Wilded
Säljchef Masonite Beams Byggsystem
Daniel Wilded