2021-04-30 08:01Nyheter

Rundbalshuset - så mycket mer än bara ett hus

null

Två Umeåbor, en tomt och en vision om att inspirera andra till att bygga hållbart. De tog ansvaret i egna händer och byggde sitt drömhus utanför Umeå, vilket går att följa i programmet Husdrömmar på SVT. Masonite Beams stöttar initiativet genom att bidra till Laura och Eriks onlineföreläsning om innovativt och hållbart byggande.

Innovation och nytänkande rör oss framåt

Det råder en stor efterfrågan inom byggbranschen att standardisera lösningar för byggandet av bostäder. Dels för att skynda på byggprocessen, effektivisera byggandet, men likväl för att hitta kostnadseffektiva lösningar. Dagligen arbetar Masonite Beams för att utveckla innovativa lösningar som gör byggnadsprocessen effektiv, enkel och standardiserad för industriell produktion.

Samtidigt vill vi på Masonite Beams stötta stötta banbrytande initiativ av nytänkande människor. Därför väljer vi att stötta Laura och Eriks projekt Rundbalshuset och deras fortsatta resa om att utbilda andra i hur du kan bygga hållbart.


Rundbalshuset – vad då?

Rundbalshuset är ett runt hus, designat för en låg miljöpåverkan. Målet har varit att nyttja lokala hälsosamma byggmaterial som trä, lera och halm. Planerandet började redan 2014 av Erik och Laura som brinner för hållbara lösningar och cirkulär ekonomi. Första spadtaget togs 2017 och under åren dokumenterat processen väl med syftet att sprida kunskap till andra.

Huset är designat av paret från grunden och kombinerar traditionella och innovativa lösningar för att bygga ett hem som passar det norrländska klimatet som under vintertid kan uppgå till -30ºC.


Så hur har det egentligen gått?

Beräknad inflytt är i juni 2021 och projektet sänds nu i programmet Husdrömmar på SVT. Dessutom har paret sammansatt en utbildning kring hur du kan bygga cirkulärt och hållbart i hela byggprocessen.

Till projektet levererade Masonite Beams lättbalkar för takkonstruktionen. Lättbalkarna passar bra in i projektet ur miljöhänseende men även för den snabba montagetiden. För att förenkla montage levererades färdigkapade lättbalkar paketerade i platta paket till tomten i Kassjö. Laura och Erik berättar:

- Vår konstruktör har arbetat med Masonite Beams produkter tidigare och kunde utifrån våra idéer skissa upp stomme och tak. Lättbalken ger husets tak färre köldbryggor och ett bra utrymme för 50 centimeter isolering. Dessutom har Masonite Beams har en tydlig miljöprofil och passar därför in med ambitionerna för Rundabalshuset.


Att lära från Rundabalshuset

Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Recycle. För det är precis det som projekt handlar om. Med inspiration av visionen om en cirkulär ekonomi där vi designar, skapar och använder saker inom planetens gräns. Då kan vi komma en bra bit på vägen.

Vill du lära dig med om hållbart byggande?
Då vill vi tipsa om att läsa Laura och Eriks utbildning här!


Om Masonite Beams

Masonite Beams AB tillverkar stommar i lättbalk för villor, påbyggnader, skolor, kontor och höga trähus upp till 8 våningar. Våra träbaserade lättbalkar har tydliga miljö- och energifördelar och är starka, lätta och raka.


Kontaktpersoner

Zoran Desancic
Distriktschef Mellansverige
Zoran Desancic
Kontakta oss
Masonite Beams
Kontakta oss
Håkan Bryngelsson
Distriktchef Norrland
Håkan Bryngelsson
Felicia Kyrk
Projektledare & Marknadskoordinator
Felicia Kyrk
Stefan Öijerholm
Försäljnings- och marknadschef
Stefan Öijerholm
Ulf Dewerlid
Teknisk säljare industri Sydsverige
Ulf Dewerlid
Robert Blomqvist
Distriktschef Sydsverige
Robert Blomqvist
Tommy Persson
Forskning- och utvecklingschef
Tommy Persson
Henrik Sjödin
Teknisk säljare industri Norrland
Henrik Sjödin
Marknadskoordinator
Madelene Forsberg
Daniel Wilded
Säljchef Masonite Beams Byggsystem
Daniel Wilded