2023-11-15 06:45Pressmeddelande

Kivikshusen i Österlen byggs i trä

Kivikhusen i ÖsterlenKivikhusen i Österlen är 33 hus kompletta med komplementshus och trädgård. Projektet har haft stor fokus på tilltalande arkitektur och synligt trä.

Sätoftagruppen hade först tänkt att använda andra lösningar vid byggnationen av det unika projektet Kivikshusen – 33 kompletta hus med komplementshus och trädgård. Med valet av Masonite Beams minskade kostnaderna drastiskt och även byggtiden. – Dessutom är det energisnålt, hållbart och genomtänkt in i minsta detalj, framhåller Lennart och Maria Modéer på Sätoftagruppen.

Sätoftagruppen har byggt över 500 hem runtom i Skåne sedan Lennart Modéer startade företaget 2005 – och det pågående projektet Kivikshusen är något som verkligen sticker ut.

– Det är unikt att bygga allting komplett på det här sättet – där varje helhetslösning innehåller både ett hus, komplementshus och en trädgård. Det kräver också minimalt med underhåll och riktar sig till personer som vill lägga tid på annat än att måla om huset eller ta hand om trädgården, säger projektledaren Lennart.

I den första beräkningen av vilket material som skulle användas i stommen togs KL-trä (korslimmat trä), och med alla kostnader inkluderade visade det sig att byggnationen där hade blivit 38 procent för hög.

Sätoftagruppen hade tidigare mycket goda erfarenheter av Masonite Beams, då de hade byggt ett hus med deras effektiva träbaserade lättbalksystem.

– När vi gjorde en beräkning på kostnader med att använda oss av Masonite Beams även i Kivikshusen blev den över tio procent billigare, vilket är en väsentlig skillnad. Tillsammans med andra lösningar som var nu var lätta att anpassa hamnade budgeten på den önskade, framhåller koordinatorn Maria Modéer.

Modig design tack vare genomtänkta lösningar

I januari 2023 var det byggstart av de 33 arkitektritade husen i hjärtat av Österlen, där kulturlandskapet möter havet.                                                                                      

– Läget är fantastiskt och husen dynamiskt byggda med Masonite Beams väl genomtänkta lösningar och hög kvalitet rakt över. Den ovanliga formen som en kupol på taket är effektfull och cool, tycker Maria. 

Ansvarig arkitekt: Stadsstudio
Entreprenör: Sätoftagruppen
Om projektet: Kivikshusen består av 33 hus kompletta med komplementshus och trädgård. Hittills är ungefär hälften sålda.


Om Masonite Beams

Masonite Beams AB tillverkar stommar i lättbalk för villor, påbyggnader, skolor, kontor och höga trähus upp till 8 våningar. Våra träbaserade lättbalkar har tydliga miljö- och energifördelar och är både starka, lätta och raka.


Kontaktpersoner

Felicia Kyrk
Projektledare & Marknadskoordinator
Felicia Kyrk
Ulf Dewerlid
Affärsutvecklare
Ulf Dewerlid