2024-05-21 06:15Pressmeddelande

Industrijättar deltar i storskalig forskning om miljövänligt lim

Projektet BioGlue-Centre syftar till att plocka fram miljövänliga limProjektet BioGlue-Centre syftar till att plocka fram miljövänliga lim

Målet är att skapa en världsledande forskningsmiljö och skynda på utvecklingen av högpresterande och miljövänliga lim för industrin. Projektet BioGlue-Centre finansieras av Vinnova med 109 miljoner och involverar flera olika aktörer, bland annat IKEA, Stora Enso, Tetrapak och Lantmännen. 

För att minska klimatpåverkan och förbättra återvinningen så forskar nu möbel, konstruktion och förpackningssektorn på bio-baserade alternativ på lim. 

– Lim är nödvändiga för produktionen av moderna, funktionella produkter. Vi vet hur bindning fungerar för traditionellt lim, men vi vet inte exakt hur det fungerar med bio-baserade lim, berättar professor Stergios Adamopoulos, ansvarig för BioGlue-Centre.

Projektet startade i januari och pågår under fem år

Det första mötet för BioGlue-Centre ägde rum i Uppsala med 44 engagerade deltagare med olika bakgrunder och erfarenheter. Nästa möte hålls i juni på Linnéuniversitetet. 

– Både vi och branschen efterfrågar ett biobaserat lim. Genom att samla flera aktörer kan vi möjliggöra för ett snabbare sätt att hitta en lösning. Det här forskningsprojektet känns helt rätt i tiden, berättar Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Viktigt projekt för en hållbar industri

Forskningsprojektet är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid för industrin. Läs mer om projektet här!


Om Masonite Beams

Masonite Beams AB tillverkar stommar i lättbalk för villor, påbyggnader, skolor, kontor och höga trähus upp till 8 våningar. Masonite Beams produkter används i Sverige och exporteras till 10 andra länder. All produktion äger rum i Rundvik, Västerbotten. Våra träbaserade lättbalkar har tydliga miljö- och energifördelar och är både starka, lätta och raka.


Kontaktpersoner

Felicia Kyrk
Projektledare & Marknadskoordinator
Felicia Kyrk
Tommy Persson
Forskning- och utvecklingschef
Tommy Persson