2022-03-16 08:00Pressmeddelande

Padelhall som ska leva i hundra år byggd i Järvsö

Padelhall byggd i trä. Padelhallen i Järvsö.

När Järvsö Padel startade upp 2020 var det med storslagna planer. Här har hållbarhet och klimatprestanda dragits till sin spets – målet är att träbyggnaden ska stå i 100 år.
– Vi undersökte till och med om vi kunde överge betongen i plattan till förmån för trä, men det var enda punkten vi var tvungna att backa på, säger vd Edward Cornell.

I mitten av juli 2021 sattes spaden i marken och innan jul kunde Sveriges första padelhall i trä fyllas med aktiviteter. Det tog bara sex veckor från stomresning till premiärmatchen.

– Vi spelade padel den 23 december vilket var helt galet, allt som allt tog det bara 5,5 månad. Vi inom teamet hade kunskaper att jobba med trä, projekterade allt själva och fick även underentreprenörer att engagera sig helhjärtat i vårt projekt. Men utan möjligheten att resa färdiga stommar hade det inte gått på den här snabba tiden, säger Edward.

Martinsons har levererat monteringsfärdig limträstomme med fackverkstakstolar vilket ger ett snabbt montage, hög bärighet och stor spännvidd.

– Det som sticker ut i det här projektet är onekligen fackverken. Hela den konstruktionen blev väldigt fin och ger en arkitektonisk tyngd och miljöriktighet som vi inte sett i andra padelhallar där man kanske hellre söker enklare lösningar. Ett riktigt inspirerande projekt som vi hoppas ska avspegla sig på andra hallbyggen, säger Robert Martinson, account manager på Martinsons.

I de flesta padelhallar är takhöjden omkring sex meter med en stålbalk som någonstans hänger ner och kan störa spelet.

– Det hade inte varit samma grej utan Martinsons stomme. Takhöjden är helt otrolig och det första folk nämner är den härliga doften av trä som slår emot en när man kommer in och att det är så vackert med alla synliga trädetaljer. Många gillar också hur tyst det är, vi behöver inte ha ljuddämpande gardiner eller speciella mattor utan det tar träet hand om. Den största takstolen är nog den mest fotograferade i Sverige, alla ska ta selfies upp i taket, säger Edward och skrattar.

Hallen består av 1100 kvm golvyta på bottenplan fördelat på två dubbelbanor och en singel. Järvsö har också Sveriges enda inomhus-barnbana på 9x4 meter.


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Robert Martinson
Account Manager
Robert Martinson