2019-06-24 12:33Pressmeddelande

Montaget av Skellefteå kulturhus stomme påbörjat

Trästomme Skellefteå kulturhusVäggarna i KL-trä är 18,6 meter höga och blir en del av black box-scenen.

Nu har de första delarna av stommen till Skellefteås kulturhus rests. Väggarna som ställts är 18,6 meter höga och tillverkade av KL-trä. De kommer att rama in black box-scenen i kulturhuset.
– Det känns riktigt kul att vara i gång och vi har sett fram emot att starta länge, säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

Skellefteås kulturhus kommer att bli cirka 80 meter högt och byggs i 20 våningar. Den totala volymen som omfattar stommen är cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ.

Produktionen av byggelementen sker på Martinsons fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå och fraktas sedan till byggplatsen.
– Vi bygger med regionala råvaror och de korta transporterna är förstås en extra effekt när det handlar om låg klimatbelastning, säger Robert Andersson. 

Uppdraget att leverera och montera kulturhuset är den senaste i en lång rad större projekt för Martinsons.
– Den erfarenhetsbank vi byggt upp och vana att hantera den bredd av samarbetspartners som alltid finns med i omfattande projekt är en viktig förklaring till att vi fortsatt tar steg framåt på marknaden, säger Robert Andersson.

I Skellefteå har Martinsons tidigare stått bakom en rad högt profilerade träbyggnadsprojekt. Bland dem finns bland annat Älvsbackabron, Nordens längsta snedstagsbro i trä med en fri spännvidd på 130 meter, Morö Backe Skolan och parkeringshuset Ekorren.

Montaget beräknas pågå i närmare ett och ett halvt år.

Mer information
Robert Andersson, projektledare
Martinsons
Tel: 0914 – 208 30


Om Martinsons

Martinsons klimatfokuserade utvecklingsarbete har gett träkoncernen en central roll i byggandet av framtidens hållbara samhälle. Förutom omfattande produktion av sågade trävaror och byggprodukter är Martinsons en av Sveriges ledande producenter av limträ och störst i Norden inom KL-trä. Genom att ta tillvara produkternas unika byggegenskaper har Martinsons utvecklat byggsystem för hallar, broar och flerbostadshus som hela tiden flyttar gränserna inom modernt träbyggande. Koncernen har idag cirka 440 anställda och en årsomsättning på 1,7 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten. www.martinsons.se

Kontaktpersoner

Projektledare
Robert Andersson