2018-01-22 07:22Pressmeddelande

Martinsons först med Svanenmärkt KL-trä

Produktbild KL-trä.KL-trä.

Martinsons kan nu erbjuda korslimmat trä som är miljömärkt med Svanen, det officiella nordiska miljömärket. Därmed är Martinsons först ut med att miljömärka byggskivor av korslimmat trä. Märkningen är resultatet av ett långsiktigt hållbarhetsarbete som bland annat innefattar miljöcertifierad råvara från norrländska skogar och anläggningar som drivs av vattenkraft från Skellefteälven. 
– Vi är stolta över att kunna erbjuda byggdelar som är Svanenmärkta. Det är ett bevis på att vi gjort mycket rätt i vårt hållbarhetsarbete och en stark signal till marknaden, säger Per Lundgren, miljö- och kvalitetssamordnare på Martinsons.

Byggskivor som blir miljömärkta med Svanen hör till de minst miljöbelastande på marknaden och utgår från en livscykelvärdering av produkten. Svanen ställer bland annat krav på användning av certifierad träråvara, minskad användning av miljö- och hälsoskadliga ämnen och hållbarhet.

– Det finns ett stort intresse för Svanenmärkt byggande så det är väldigt positivt att KL-träskivor klarar våra krav. Allt fler bor Svanenmärkt idag i Sverige. Antalet färdigbyggda bostäder inklusive förskolor som är Svanenmärkta har ökat med 54 procent det senaste året, säger Josephine Jansson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanenmärkningen.

Martinsons har tillverkat byggdelar i KL-trä i mer än tio år och driftsatte under fjolåret en produktionslinje som tredubblat företagets produktionskapacitet. Intresset för materialet har ökat kraftigt de senaste åren som ett resultat av ökat byggande i kombination med ett allt starkare fokus på hållbarhet.

– Vi värderar utlåtanden från oberoende instanser högt och har sedan tidigare omfattande miljövarudeklarationer för både KL-trä och limträ som visar god miljöprestanda. Alla som väljer byggdelar och stomsystem från Martinsons kan vara helt trygga med att de gjort ett klokt miljöval, säger Per Lundgren.

Svanenmärkningen är inte den enda utmärkelse som Martinsons arbete fått i dagarna. I fredags blev Martinsons utsedda som vinnare av priset ”Årets Hållbara Företag” på Skellefteås näringslivsgala Alvargalan. Motiveringen löd:

De som beställer från Martinsons gör alltid ett framtidssäkert val. Långsiktigheten genomsyrar hela verksamheten. Företaget förädlar virke från hållbart brukade skogar i Västerbotten på anläggningar som drivs helt av förnybar energi. Företaget förbättrar ständigt sin verksamhet dessutom med jämställdhet och varje medarbetares utveckling som ledord.”

KL-trä är massiva träskivor av hyvlat senvuxet norrländsk virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt. Tack vare hög bärkraft, låg vikt och enkel bearbetning är skivor av KL-trä flitigt använda i bjälklag, väggar och tak.

Mer information
Per Lundgren, miljö- och kvalitetssamordnare 
Martinsons 
Tel: 0914-207 16

Josephine Jansson, produktspecialist 
Miljömärkning Sverige 
Tel: 08- 55 55 24 17


Om Martinsons

Martinsons klimatfokuserade utvecklingsarbete har gett träkoncernen en central roll i byggandet av framtidens hållbara samhälle. Förutom omfattande produktion av sågade trävaror och byggprodukter är Martinsons en av Sveriges ledande producenter av limträ och störst i Norden inom KL-trä. Genom att ta tillvara produkternas unika byggegenskaper har Martinsons utvecklat byggsystem för hallar, broar och flerbostadshus som hela tiden flyttar gränserna inom modernt träbyggande. Koncernen har idag cirka 440 anställda och en årsomsättning på 1,7 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten. www.martinsons.se