2015-12-04 07:04Pressmeddelande

Vinterfest i kulturens tecken

null

Botanisera bland ett varierat utbud av dans, musik och teater för stora och små, klassiska stråkar, pop, dans och poesi när Kultur & Fritid bjuder in till Vinterfest på Lidköpings Stadsbibliotek.

Vinterfestens program erbjuder en härlig mix av utbud för olika åldrar och intressen. På programmet står bland annat barnkonsert med Oscar Danielsson känd för sin poplyrik och för den annorlunda barnkonserten” Det kostar på att vara barn”. Ytterligare en fantasifull föreställning för barn ”Claranna och ljudstrålen”spelas i barnhörnan på biblioteket. 

Det är även dukat för en en resa till Amerika i en spännande och rolig musikberättelse med blues - och countrytoner! Sedan kan det vara skönt att stilla lyssna till en farlig, vackert och svängig jul tillsammans med duo Drougge/Karlsson på violin och gitarr. Man kommer också att överraskas av modern dans som dyker upp lite varstans i lokalen samt ljuva toner från stråkar och altfiol med Annette Stillner och Jenny Mellqvist.

Lidköpings Luciafölje besöker bibliotekek under lördag förmiddag och på kvällen den 12 december kommer också en mångkulturell konsert att hållas på Folkets hus. Delar av utbudet kommer även att dyka upp i butiker och på caféer i stadens centrum, i Ajaxlägenheten samt på Konsthallen.

- Vinterfesten bjuder en väl blandad vintercocktail full av energigivande kulturupplevelser i olika genrer för alla åldrar. Så luta er tillbaka och bara åk med! Säger Helene Wellner, kulturproducent på KulturBruket vid Lidköpings kommun.

Vinterfesten arrangeras 11-13 december i Lidköpings Stadsbibliotek.

Mer info om programpunkterna:

Vokalkvartetten VOX

Personlig charm och god publikkontakt är Vokalkvartetten VOX signum. Vokalkvartetten VOX ständigt nya infallsvinklar. Med lust och mod skapar vokalkvartetten alltid känslorika och uttrycksfulla program. Konserten i Lidköping på luciadagen innehåller ett blandat program med mycket humor men också en del finstämda sånger. På repertoaren står visor av Povel Ramel och Allan Edwall någon nyskriven sång av Matts Johansson och ett utdrag ur "Tre scener" av Catharina Backman. De framför också den omtyckta Attackoperan "Men tänk på mig då" som driver med utseendefixering, åldersnoja och det liv vi lever. Det är en kort opera på ca 8 minuter som VOX framför vid en mängd olika tillfällen på olika miljöer och sammanhang som köpcentra, caféer, gator och torg. Det bjuds naturligtvis också på julmusik.

Amerikaresan

Spännande och rolig reseberättelse. Följ med till Amerika med blues - och countrytoner!

Amerikaresan är en musikberättelse av och med gitarristen och sångaren Marcus Svensson. Vi får följa drängen Gustafs äventyrliga resa från de småländska skogarna till Louisianas träskmarker. Marcus tar med publiken mer än hundra år tillbaka i tiden och sjunger och berättar Gustafs historia. Bitvis ser det illa ut för Gustaf, han kan inte språket och längtar hem. I Louisiana är han nära att hamna i gapet på en alligator. Som tur är blir han räddad av rövarprinsessan Emma och tillsammans förvandlar de Emmas rövarband till ett rockband.

Oscar Danielsson

Oscar Danielson belönades med en Grammis 2012 för albumet
Tillsammans med multiinstrumentalisten Daniel Bingert spelar han dessa och andra egna låtar under en annorlunda barnkonsert. Lugnare. Som en sagostund. Men med mycket skratt. Humor, värme och autenticitet är ledorden. Efter konserten finns mycket att fundera på. Och prata om. Oscar är sin egen genre, av många ansedd som Sveriges bästa textförfattare. "Jag har svårt att komma på någon som skriver lika bra poplyrik på svenska …" skrev Po Tidholm om senaste skivan i DN. Även i låtarna för barn så är det texterna som skiljer ut sig. Här finns ett tydligt barnperspektiv som engagerar.

Claranna och Ljudstrålen

Claranna & Ljudstråle gör fantasifulla och nära föreställningar för barn. Gruppens tredje medlem Ljudstråle är ett magiskt osynligt instrument som barnen får spela på. Alla kan vara med! Till sin hjälp har de ett elektroniskt instrument som kallas Ljudstråle!
Delaktighet och kommunikation med publiken genomsyrar föreställningarna, här är barnen också med och spelar. Eftersom Soundbeam/Ljudstråle är ett midi-instrument så finns alla möjliga instrument, skalor och ljud att välja på! Barnen får spela en och en efter föreställningen på "Den Magiska Ljudstrålen"

Farligt, vackert och svängig jul med duo Drougge/Karlsson på violin och gitarr

Per Drougge, violin och Jens Karlsson, gitarr har sedan duon bildades 2001 musicerat under mottot ”farligt, vackert och svängigt” som var namnet på det första konsertprogrammet. Sedan dess har repertoaren bytts ut men mottot har levt kvar. Duo Drougge. Karlsson utgår från den klassiska musiken och blandar sedan in musik från de flesta genrer och tidsepoker.

Farligt, vackert och svängigt” innehåller allt ifrån Bachs musik för soloviolin, till tangos av Astor Piazzolla.

Dans & Stråkar med Annette Stillner och Jenny Mellqvist

Man kommer också att överaskas av modern dans som dyker upp lite varstans i lokalen samt Ljuva toner från stråkar och altfiol med Annette Stillner och Jenny Mellqvist.

Estradpoesi med Lina Ekdahl
Lina läser ofta sina dikter runt om, i och utanför Sverige. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen ”Fram på dagen”. 2012 kom hennes sjätte diktsamling ”DIKTSAMLING” Hennes poesi är översatt till flera språk och hon skriver även dramatik för barn och vuxna. Lina Ekdahl har genom åren även samarbetet med konstnärer och musiker i en rad olika projekt och nu får vi lyssna till henne när hon läser sina egna dikter på Biblioteket i Lidköping.


Om Lidköpings kommun

Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.


Kontaktpersoner

Anders Fyhr
Områdeschef Service
Anders Fyhr
Emma Korjonen
Internationell affärsutvecklare
Emma Korjonen
Kvalitets- och utvecklingschef
Camilla Börjesson Jansson
Ordf. Kultur- och Fritidsnämnden
Roger Ahlén
Enhetschef
Anna Vestberg
Brandingenjör
Roger Bergqvist
Mona Wrethman
Miljö- och hälsoskyddschef
Mona Wrethman
Landskapsarkitekt
Jacob Kindstedt
Chef strategisk planering, Sektor samhälle
Tora Gustafsson
Bredbandschef
Daniel Hamrén
Ulrika Strandrot Frid
Kommundirektör
Ulrika Strandrot Frid
2:e vice ordförande Servicenämnden
Mathias Andersson
Enhetschef
Ann-Sofie Lönn
Ordförande socialnämnden
Tommy Larsson
Ordförande Servicenämnden
Karl Wiktorsson
Björn Jonsson
Chef Tillväxt, Sektor samhälle
Björn Jonsson
IT- och teknikutvecklare
Peter Ahlqvist
Maria Synnerdahl
Verksamhetsutvecklare
Maria Synnerdahl
Områdeschef, Sektor bildning
Maria Hedén Sturesson
Trafikplanerare
Martin Björklund
Kommunikatör
Johanna Renko
Förtroendevald
Frida Nilsson
Irene Ejdestig
Nämndsekreterare
Maria Hamnered
Länsförsäkringar Skaraborg
Sven-David Malmsved
Tf Räddningschef
Joakim Ramåker
Antikvarie/etnolog
Björn Ohlsson
Bibliotekarie
Linnéa Kuster
Museichef Vänermuseet
Ida Billvén
Bibliotekschef
Kajsa Forsell
Andreas Bill
Ordförande Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden
Andreas Bill
Områdeschef Myndighetsutövning/Socialt ansvarig samordnare, SAS
Camilla Johansson
Urban Olsson
Sektorchef Sektor samhälle
Urban Olsson
Projektledare
Ronnie Hollsten
Stadsmilöutvecklare
Per Westerlind
Områdeschef
Jonas Lundquist
Samordnare
Elin Granath
Bemanningsansvarig
Madelaine Seger
Enhetschef
Susanne Sandén
Kulturassistent
Daniel Waggett
Ordförande i styrgruppen för Fairtrade City Lidköping
Ann-Carin Landström
Stadsarkitekt
Anders Hansson
Thomas Viksberg
Ordförande
Thomas Viksberg
Enhetschef Område Fritid
Lisa Holmström Gustafsson
Marcus Johansson
Marknadskoordinator
Marcus Johansson
Biblioteksassistent
Iida Höög
tf. VD Lidköping Energi
Klas Hallgren
Lotta Hjoberg
Sektorschef, Sektor social välfärd
Lotta Hjoberg
Enhetschef äldreomsorg
Lena Karlsson
Utvecklingsledare
Gunilla Larsson
Bad- och ungdomschef
Patrik Tigerberg
Metodutvecklare
Jenny Kron
Trafikplanerare
Denis Tomazic
Kommunikatör
Annika Bäckström
Områdeschef, Vård & Omsorg
Ingela Hellberg
Andrea Johansson
Planstrateg
Maria Nordqvist
Byggchef
Daniel Holdenmark
Bebyggelseantikvarie
Sandra Wall
Yvonne Träff
Strateg
Yvonne Träff
Utvecklingsledare Kommunikation
Anna Ekefri
Livsmedelsinspektör
Emelie Hallerbäck
Livsmedelsinspektör
Annika Grimling
Ungdomslots
Jacob Sjöberg
Konstintendent
Amanda Österberg
Utvecklingsledare sociala frågor
Dag Tore Stulen
Landskapsarkitekt
Marianne Magnusson
Aktivitetssamordnare
Cecilia Larsson
Personalkonsult
Mia Lindström
Områdeschef Fastighet & Park
Anders Kindberg
Utvecklingsledare internationalisering och landsbygd
Malin Olsson Lundqvist
Arbetsledare badhuset
Sofia Leth
Projektledare
Julia Hildorzon
Chef verksamhetsutveckling och digitalisering
Oskar Liljebäck
Projektledare
Linda Högstedt
Personalkonsult
Anna Hendén
Antikvarie - Vänermuseet
Malena Kindberg
Enhetschef fritid
Lisa Holmström Gustafsson
VD, Destination Läckö-Kinnekulle AB
Anna Ohlin Ek
Barnbibliotekarie
Lena Olsson-Zylberstein
Ungdomslots
Robert Johansson
Ungdomslots
Anna Gunnarsson
Samordnare för jätteloppisen och föreningshandläggare
Carina Grimling
Kontaktcenter
Projektledare
Henrik Johansson
Trafikplanerare hållbara resor
Dennis Tomazic
Exploateringsingenjör
Ann Janzon
Miljöpedagog på Vänermuseet vid Lidköpings kommun
Anna Örnefeldt
Michael Malmborg
Kommunikationschef
Michael Malmborg
Magnus Thilén
Gymnasiechef
Magnus Thilén
Utredningssekreterare
Anna-Karin Folger
Samordnare
Beatrice Broberg
VD
Anders Djup
Anna Sundbom
Näringslivschef
Anna Sundbom
Katarina Sundberg
HR-chef
Katarina Sundberg
Destinationsutvecklare
Carolina Hellström