I år delas Lidköpings kommuns pris för hållbar utveckling ut för andra gången. Priset är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete genom en prissumma på 20 000 kronor. På våren delas det ut till en ideell förening och på hösten till ett företag som har gjort något särskilt för hållbar utveckling.
Bland de tolv nomineringar som har kommit in har juryn som består av Miljö- och klimatutskottet valt ut en vinnare och två hedersomnämnanden.
Vinnaren av föreningspriset för hållbar utveckling 2016 är: Tunbygdens intresseförening
Motivering: Detta är en nybildad intresseförening som arbetar aktivt för att ta tillvara ortens möjligheter och göra den till en bra plats att bo och leva i. De stärker samverkan mellan allt från skolan till omsorgen om de äldre och värnar om företagen och det övriga föreningslivet. Genom att utveckla den lokala servicen och öka de lokala aktiviteterna minskar man behovet av att resa ut ur byn. Genom samverkan vill man skapa ett socialt- ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle.
Hedersomnämnanden får Lidköping – barnens stad och Lidköpings biodlarförening
Föreningen Lidköping- barnens stad verkar för att lyfta alla barn i Lidköping. Förening har med de tre hållbarhetsaspekterna i allt sitt arbete. De har startat fritidsbanken för utlåning och återanvändning av fritidsutrustning. Varje år anordnar de en stadsfest för barnen i Lidköping. De skänker pengar till Framnäsbadet för att de 1000 första barnen som besöker badanläggningen ska få bada gratis. Djur och natur har också en plats i deras verksamhet.
Grunden för Lidköpings biodlarförening är produktion av honung men föreningen ser sin roll i samhället som mycket större än så. Bidraget till biologisk mångfald och pollinering av fruktträd, bärbuskar och lantbruksgrödor genererar ett dubbelt så stort värde för samhället jämfört med honungens värde. Biodling är ett praktiskt och pedagogiskt exempel på vad ekosystemtjänster innebär.
Priset delas ut i samband med Nationaldagsfirandet 6 juni, som börjar klockan 15:00 på Dina-scenen.
Vi vill tacka alla föreningar som har nominerats för deras engagemang i hållbarhetsfrågor och välkomnar dem att söka på nytt nästa år. Från januari till april tar vi emot nya ansökningar till föreningspriset.
Kontaktperson
Kajsa Ezelius, ordförande i Miljö- och klimatutskottet
kajsa.ezelius@lidkoping.se, telefon 0510-77 01 90
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.