Filsbäcks intresseförening tilldelas Lidköpings kommuns föreningspris för hållbar utveckling år 2019.
Utmärkelsen får de för sitt arbete för att med att bidra till en god livsmiljö i närområdet, både nu och inför framtiden. Föreningen är initiativrik och tänker nytt och brett. Konkreta exempel på det är att de erbjuder energirådgivning till medlemmar och att de gör en gemensam upphandling för inköp av solceller. Föreningen är mångsidig och bedriver ett arbete som främjar en hållbar utveckling utifrån de tre perspektiven: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.
Team Kroppslabbet får ett hedersomnämnande då de sammanför generationer inom en ny och spännande sport. De stöttar med gemensamma transporter till aktiviteter och förenar nytta med nöje genom bland annat ploggingpass. Ploggning är motionsform där man kombinerar joggning med skräpplockning.
Pris och hedersomnämnande delas ut av kommunens miljö- och klimatutskott i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni.
- Vi från miljö- och klimatutskottet tackar alla nominerade föreningar. De är goda föredömen för föreningslivet i Lidköping och visar på kreativitet och en stor vilja att driva verksamheten mot en hållbar utveckling, säger utskottets ordförande Frida Nilsson (C).
I år var antalet nominerade föreningar fler än tidigare. Utöver Filsbäcks intresseförening och Team Kroppslabbet var även Sunnersbergs hembygdsförening, GF - Lidköpings Motionsgympa, Lidköpings Flygklubb, Svenska Turistföreningen Lidköping, Lidköpings dataförening och Fornminnesföreningen Rackeby Skalunda nominerade.
Föreningspriset för Hållbar utveckling är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete. Priset har delats ut sedan 2015 och tidigare pristagare är Lidköpings biodlareförening (2018), Lidköpings dataförening (2017), Tunbygdens intresseförening (2016) och Studiefrämjandets verksamhet för utsatta grupper i Lidköping (2015).
Lidköpings kommun uppmuntrar alla föreningar till fortsatt gott arbete för ökad hållbarhet och välkomnar nomineringar inför kommande år.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.