I onsdags fattade Vård- och omsorgsnämnden beslut om att det nya demenscentrum som är planerat att byggas kommer att heta Villa Videbeck.
Namnet Villa Videbeck anspelar på den fiktiva personen Sara Videbeck som figurerar i Carl Jonas Love Almqvists roman ”Det går an” som gavs ut 1839.
I Lidköping finns numera ett flertal ställen som refererar till Sara Videbeck, bland annat en gata, en inredningsbutik, en staty och nu även stadens nya demenscentrum.
– Sara Videbeck var en självständig kvinna som var modern och föregångare av sin tid och en entreprenör som ville utveckla sin verksamhet. Hon ville vara fri och hade stor framåtanda. Sara var även en stolt Lidköpingsbo som framhöll sin stad. Dessa nyckelord vill vi också stå för i vårt nya demenscentrum. När man arbetar med personer med demenssjukdom måste vi tänka utanför ramarna så det blir så personligt anpassat som möjligt för var och en, berättar demenssamordnare Susanne Sandén.
– Vi tycker även att namnet Villa Videbeck ger verksamheten en hemkänsla. Hela planeringen av bygget samt de nationella riktlinjerna för personer med demens säger att boendet och miljön ska vara hemlik.
– Att Sara Videbeck dessutom var glasmästardotter och drev ett glasmästeri och att Villa Videbeck kommer ha stora salar med stora glaspartier ut mot parken, är även det passande, avslutar Susanne.
Villa Videbeck är planerat att stå färdigt 2023. Bygget kommer att påbörjas våren 2020 och bestå av en om- och tillbyggnad av nuvarande Östhaga demensboende i Margretelund.
Följande verksamheter är planerade att ingå; demensboende, en demensspecialiserad hemvårdsgrupp, dagverksamhet, korttidsvård och avlösning/växelvård samt anhörigstöd och uppsökande verksamhet. Målet är att samla kompetens inom demens för att ge god och säker vård och omsorg samt trygghet till personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.