Vänermuseet kan bli Årets museum 2020!
Vårt arbete med nätverkande, hållbar utveckling och att nå ny publik anses nyskapande och har bidragit till juryns nominering. -Gissa om vi är både glada och stolta över att vara ett av tre nominerade museer, säger Ida Billvén, museichef Vänermuseet. 1 september kommer juryn som skulle kommit i mars.
Vänermuseet i Lidköping, Sörmlands museum i Nyköping och Judiska museet i Stockholm är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset. 1 september besöker juryn Vänermuseet och redan den 7 september utses årets museum.
Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna. – De nominerade museerna är goda exempel på hur metodutveckling ser ut i praktiken. I sitt arbete väcker de nyfikenhet och engagemang både hos publik och kollegor, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.
Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Skissernas Museum i Lund till Årets museum 2019.
https://www.sverigesmuseer.se/nyheter/2020/02/de-kan-bli-arets-museum-2020/Besök gärna www.sverigesmuseer.se och läs mer om Sveriges Museer som bildades 2004 och som tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 225 medlemmar representerar de stora delar av Museisverige
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.