Mellan måndag och torsdag kommer Lidköpings kommun stå som värd för den första konferensen i det treåriga ICLD-projektet, som fokuserar på avfallshantering och demokratifrågor. Då besöker både politiker och tjänstemän från Lusaka, Lidköping.
Lidköpings kommun använder internationella projekt för att samverka kunskap och kompetens, både internt mellan förvaltningarna och externt. ICLD-projektet handlar specifikt om hur kommunen ska utveckla avfallshanteringen för att på så sätt göra den mer hållbar.
Samverkan - en viktig part
Projektet är ett samarbete mellan Teknisk Service, Utbildning, Barn & Skola och Hållbar samhällsutveckling i Lidköpings kommun, och motsvarigheten till Teknisk Service och Barn & skolförvaltningen i Lusaka. De la Gardiegymnasiet och Kamwala High School kommer också vara viktiga parter i samverkan.
Konkreta mål
Kajsa Ezelius (S) och Frida Nilsson (C) ingår i styrgruppen, och har i förstudien besökt Lusaka City Council i Zambia tidigare. Nu handlar den första konferensen om att sätta konkreta mål för hur de ska jobba vidare.
- Från ICLD har vi ett krav att projektet ska följa de globala målen. Ett sådant mål som vi valt ut för projektet är Hållbara städer och samhällen. Efter vårt besök i Zambia blev det väldigt klart för oss hur vi ömsesidigt kan hjälpa varandra att jobba mot de globala målen, då vi blev presenterade nya arbetssätt och metoder, säger Kajsa Ezelius (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
- Vi ser en möjlighet för Lidköpings kommun att i detta projekt arbeta fram användbara miljöåtgärder, och ser fram emot att få ta del av diskussioner när delegationen från Lusaka kommer till Lidköping, menar Frida Nilsson (C), ledamot i kommunstyrelsen.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.