Vatten och avlopp finansieras med avgifter för att tillhandahålla ett friskt dricksvatten och välfungerande avlopp. VA-taxan är själva konstruktionen för hur man tar betalt för VA-tjänsterna och huvudprincipen är att intäkterna för respektive vattentjänst ska täcka kostnaderna.
Fördelningen mellan brukningsavgifterna blir enligt det nya förslaget fortsatt 30 % fasta och 70 % rörliga som i nuvarande taxekonstruktion. Detta för att kunderna även fortsättningsvis ska kunna påverka sina kostnader genom sin vattenförbrukning.
- På grund av att kostnaden fördelas enligt mätarens kapacitet betalar villaägare som det ser ut idag många gånger mer på den fasta delen än en vad en lägenhetsinnehavare gör. Det beror på att kostnaden fördelas per lägenhet och då uppstår en orättvisa som är svår att motivera, säger Pernilla Bratt, Chef för vatten och avlopp på Lidköpings kommun.
Den nya taxestrukturen innebär en omfördelning av kostnaderna som medför att vissa kunder får betala mer och andra mindre än tidigare. För en genomsnittlig villa/småhus, inom verksamhetsområdet, innebär den nya VA-taxan en sänkning med 630 kr/år. För fastigheter med flera lägenheter innebär VA-taxan en ökning. För en genomsnittlig lägenhet innebär det en höjning på drygt 25 % eller 612 kr/år (51 kr/månad).
De fasta avgifterna för fastigheter som inte används för bostadsändamål, exempelvis industri och affärsverksamhet, tas ut i form av mätaravgifter samt en dagvattenavgift efter tomtstorlek.
Förvaltningens målsättning med förslag till ny konstruktion av VA-taxan i Lidköping är att:
VA-taxan för 2019 innebär även ett ökat avgiftsuttag på totalt 8,7 Mkr vilket motsvarar 13,1 %. Detta är andra året av fyra (år 2018-2021) där taxan kommer att höjas succesivt för att år 2022 ligga i fas med årliga kostnaden för investeringen av det nya reningsverket.
I förslaget till beslut står det inför nämndsmötet att Teknisk Servicenämnd beslutar föreslå Kommunfullmäktige att anta ”Taxa för Lidköpings kommuns allmänna vatten-och avloppsanläggning 2019” samt ”Villkor och avgifter utanför verksamhetsområde” vilket kommer att gälla från och med 2019-01-01.
Kontaktperson: Linda Lundström, förvaltningschef Teknisk Service 0510-771656
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.