21 september-7 oktober åker NANAS17 på studieresa till Zambia.
Från början är det ett större projekt på kommunal nivå där Utbildning, De la Gardiegymnasiet och Naturvetenskapsprogrammet är med. Projektet är på tre år.
Syftet med projektet är i grunden ett samarbete mellan fyra skolor, två i Lidköping och två i Lusaka där elever från gymnasiet ska driva och genomföra ett projekt för lågstadiet (Månesköldskolan år 2) kring hållbarhet med fokus på avfallstrappan och FN:s globala mål.
Under våren har elevgrupperna träffats under flera tillfällen för olika former av utbildning och workshops. Eleverna från De la Gardiegymnasiet och Kamwala High School ska nu träffas för att utbyta erfarenheter och resultat från sina projekt för att nå ut så långt som möjligt med dessa viktiga frågor. En stor del av projektet är att öppna ögonen på unga människor, avfallsproblematiken och att det sedan kopplas till hemmen.
Eleverna på De la Gardiegymnasiet har under året samlat in saker som ska lämnas över till olika grupper i Lusaka. Det är fotbollsutrustning, kläder, leksaker, telefoner, utbildningssaker, sjukvårdsprodukter, hygienartiklar med mera.
Under besöket i Lusaka kommer vi göra olika studiebesök för att bland annat få veta hur de jobbar med avfall i en så stor stad som Lusaka och vilka problem/möjligheter de har. Vi kommer också besöka soptippar och återvinningscentraler.
En stor del kommer också vara besök på olika skolor för att se och lära sig om hur man jobbar med avfallsproblematik och hållbar utveckling inom utbildning i Lusaka.
En annan viktig del för våra elever är att besöka en plats som inte fungerar som i Sverige och dels upptäcka hur bra vi har det och dels vårt ansvar mot dem.
Centrala punkter och syfte
Kontaktperson
Marcus Zachrisson, Arbetslagsledare Naturvetenskapsprogrammet De la Gardiegymnasiet
E-post: marcus.zachrisson@lidkoping.se
Telefon: 0510-77 10 41
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.