2023-09-11 08:32Pressmeddelande

Stor satsning på hälsa för seniorerna i Lidköping

Träna hemma med ExorLive

SeniorCenter och mötesplatserna för äldre har ett varierande program där träning och fysisk aktivitet av olika slag alltid har varit en viktig del. Nu satsar Lidköpings kommun ännu mer på att ge äldre möjlighet till lättillgänglig och rolig träning. 

Träna när och var du vill 

I mitten av september är det premiär för ExorLive, en digital hälsotjänst med olika träningsprogram anpassade för seniorer som gör det lätt för användarna att både komma igång och fortsätta med fysisk aktivitet i hemmet.

Tjänsten är helt gratis. Alla får naturligtvis använda tjänsten men vi riktar oss främst till dem som inte är igång med sin träning eller har svårt att komma till någon av mötesplatserna där vi varje vecka erbjuder olika typer av träning, berättar Cecilia Larsson, aktivitetssamordnare på Lidköpings kommun. 

Tjänsten kommer också kunna användas på särskilda boenden för att även där främja fysisk aktivitet. 

Vi arbetar ständigt för hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter som gynnar folkhälsan hos seniorerna i Lidköping. Att röra på sig är viktigt för en god hälsa genom hela livet. God balans i kombination med muskelstyrka kan göra stor skillnad i hur man kan fortsätta vara oberoende och klara sin vardag och är dessutom ett bra skydd mot fallolyckor.  

Att vara fysiskt aktiv minskar risken för psykisk ohälsa.  Depression är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre idag och med en åldrande befolkning kommer det sannolikt att öka.  

Lätt att använda 

Med hjälp av den digitala hälsotjänsten kan man ta del av träningsfilmer och övningar som visas i en dator, mobil eller surfplatta.  

Det behövs vare sig BankID eller e-postadress för att komma igång. Vill du prova tjänsten men känner dig osäker på hur tekniken fungerar kan vi hjälpa dig både här på SeniorCenter och i din hemmiljö, säger Elin Axelsson, IT-pedagog för seniorer på Lidköpings kommun.  

Detta är ett toppentillfälle att prova på att använda ett digitalt verktyg och samtidigt upptäcka andra områden där digital teknik kan användas.  

Premiär 15 september 

Den 15 september är det premiär för träning med ExorLive, som den digitala hälsotjänsten heter. På Seniorcenter kan du denna dag prova att träna till ett av träningspassen, lyssna på en föreläsning om hur du hittar motivation att träna när du är äldre sant lära dig att använda tekniken på rätt sätt.

Information och fyra träningsfilmer finns redan nu på lidkoping.se/exorlive 

Träningsfilmerna har olika svårighetsnivåer och passar både nybörjare och dem som tränat tidigare. 

Först i Sverige 

Inte nog med att vi är först i Skaraborg med att erbjuda kostnadsfri digital träning till seniorerna i Lidköpings kommun. I höst kommer vi dessutom bli först i Sverige med att spela in våra egna träningsfilmer som komplement i det digitala verktyget.  

Det kan till exempel handla om ett tjugo minuters yogapass eller olika typer av balansövningar. Vi tror det finns ett värde i att känna igen både personal och lokaler. Det ser vi fram emot avslutar Elin Axelsson, IT-pedagog. 

 Om Lidköpings kommun

Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.


Kontaktpersoner

IT-pedagog för seniorer
Elin Axelsson
Aktivitetssamordnare
Cecilia Larsson