Överskottet kommer bland annat från nedläggning av internt HVB, låga kostnader inom missbruks- och beroendevården och allmän återhållsamhet. Nämnden har också haft färre vårddygn för placeringar av barn och unga och minskade personalkostnader tack vare samordningsvinster. Tillsammans med den förstärkta budgetramen med 13 miljoner kronor landade sektorn på ett plusresultat.
Det politiska direktivet ”Kraftsamling för än mer goda och jämlika livsvillkor i Lidköpings kommun” som lades under våren 2020 har lett till organisationsförändringar inom före detta Vård & Omsorg och Social & Arbetsmarknad. Dessa två förvaltningar är nu samorganiserade till sektor Social Välfärd – något som gett större möjligheter att samordna resurser och ge verksamheten bättre förutsättningar för ett arbetssätt som underlättar för individen och skapar ökad helhetssyn i organisationen.
"Utöver det ekonomiska resultatet är det också mycket glädjande det positiva verksamhetsresultat som redovisas vilket all vår personal ska ha en stor eloge för", säger ordförande i socialnämnden Tommy Larsson.
Situationen är dock fortsatt utmanande när det gäller att hantera ökade behov och volymer inom befintliga resurser. För att klara detta krävs att verksamheten förändrar arbetssätt, har en väl utvecklad samverkan med andra aktörer och använder sig av ny teknik. Ett arbete som ständigt pågår och utvecklas kontinuerligt.
År 2020 har för socialnämnden, som för alla andra, präglats av coronapandemin. Bland annat har man sett ökad arbetslöshet, ökad utsatthet och psykisk ohälsa och svårare att träffa målgruppen genom fysiska möten. Trots detta är bedömningen att man i stort klarat att tillgodose brukares behov med bibehållen kvalitet och säkerhet under rådande pandemi. Något som också visar sig i generellt goda resultat i de kvalitetsmätningar som genomförts.
"Det är otroligt glädjande att förvaltningen trots stora besparingsåtgärder kan bibehålla verksamhetens kvalitet. Även medarbetarnöjdheten ökar och det visar på ett mycket väl genomfört förändringsarbete" fyller 2e vice ordförande Petter Åström i.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.