2016 års bokslut visade att social- och arbetsmarknadsnämnden stängde året med ett överskott på drygt 19 miljoner kronor. Bokslutet för 2017 visar denna gång att förvaltningen får ett underskott på 19 miljoner vilket blir 14,4 miljoner kronor efter resultatöverföring.
Underskottet har ett flertal förklaringar men en av anledningarna är effekten av kraftigt minskade intäkter och snabbt omställningsarbete inom området integration. Det var med stor ansträngning som kommunen klarade utmaningen med att bygga upp verksamhet för det stora antal ensamkommande flyktingbarn som kom till kommunen under hösten 2015. Att nu rusta ner verksamheten och avveckla boenden i nästan samma takt som de byggdes upp drar med sig kostnader som påverkar nämndens resultat.
Kostnaderna för institutionsplaceringar för barn och unga har också blivit högre än förväntat under 2017. Konsekvenser av de övervältringskostnader som uppstår inom etableringsprocessen för nyanlända p.g.a. av långa handläggningstider inom andra myndigheter är också orsaker till det konstaterade underskottet. Kommunens brist på bostäder har även den en effekt på ekonomin eftersom nämnden står för det yttersta ansvaret för tak över huvudet.
Förvaltningen har under 2017 arbetat strategiskt för att säkerställa strukturer som ger bra kontroll över verksamheterna och en bra grund att stå på inför kommande utmaningar 2018.
Förvaltningen har också haft en allmän återhållsamhet under förra året och minskat i personalantal, både medarbetare och chefer har blivit färre. En annan strategi för att minska kostnaderna för nämnden men bibehålla kvaliteten är satsningen på digitala lösningar. En satsning som kommer frigöra tid för att mer effektivt kunna arbeta på ett bättre sätt med de Social & Arbetsmarknad ytterst är till för – våra kommunmedborgare.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.