Lidköping Elnät arbetar just nu med den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Det byggs en ny mottagningsstation, som ska ge både reservkraft och mer kapacitet för att Lidköping ska kunna fortsätta att växa och hålla låga taxor. Planerad driftstart är 2019.
Upphandlingen av entreprenaden för montaget, vilket är den sista av upphandlingarna för den nya mottagningsstationen Ekestubben, är slutförd. Entreprenaden för 145kV utomhusställverk har tilldelats ATS Kraftservice AB, och den för kontrollutrustning har tilldelats Caverion Sverige AB. I och med att även denna upphandling höll sig inom budget på 8,1 mnkr, förväntas projektet som helhet att rymmas inom den budget på 149,1 mnkr som fullmäktige avsatt för projektet.
Leverans av transformatorer till station Ekestubben, vilken sker med specialtransport på landsväg, beräknas anlända till Lidköping från Slovenien, imorgon förmiddag (lördag 7 april). Då transformatorerna är väldigt stora och väger över 100 ton vardera, kan trafiken påverkas i samband med att transporten passerar.
En mottagningsstation tar emot el från det regionala nätet, och fördelar ut den till alla delar av Lidköpings elnät. Stationen består av ställverk, där de olika ställverken omvandlar till den spänning (volt) som ska levereras ut i de olika delarna av kommunens kraftnät. Det är ställverkens transformatorer som omvandlar till olika spänningar. Den nya mottagningsstationen kommer att omvandla spänningen i tre steg; från 130kV till 40kV och sedan till 10kV innan den når hushåll och företag i Lidköping.
Den nya mottagningsstationen byggs vid Ekestubben vid Ängen i Lidköping, och får namnet Ekestubben OT15.
Kontaktperson: Lars-Göran Färdig, Projektledare Lidköping Elnät, 0510-77 16 83
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.