Polisen i Västra Skaraborg och Lidköpings kommun har skrivit under en ny samverkansöverenskommelse. Syftet är att underlätta samarbetet mellan polis och kommun för att minska brottsligheten och öka tryggheten i Lidköpings kommun. I samband med detta undertecknades också ett Medborgarlöfte. - Samverkansavtalet ska leda till åtgärder som våra invånare lägger märke till. Invånarnas medverkan gör att det också är deras avtal med polis och kommun, säger Kajsa Ezelius, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Medborgarlöftet har bland annat sin grund i så kallade medborgardialoger mellan polis och invånare. I dessa samtal upplever invånare i Lidköpings kommun att trafikanter som bryter mot trafikregler skapar otrygghet. Det är bilister som kör för fort, är ouppmärksamma och kör vårdslöst som skapar otrygghet. Bilister, mopedister och cyklister som inte följer trafikreglerna bidrar också till en otrygg miljö. Polisen lovar därför att öka förståelsen och medvetenheten kring trafiksäkerhet.
I dialogen med polisen upplever invånare att de känner sig otrygga på kvällar i Lidköping. Framför allt under helgkvällar då den upplevda otryggheten hänger samman med krog- och nöjesliv. Polisen lovar därför att öka sin närvaro och synlighet och på så sätt öka tryggheten på allmänna platser i Lidköping.
Löftet fokuserar på två saker:
- Trafikanter som bryter mot trafikregler
- Otrygghet på kvällar vid allmänna platser
Under 2017 lovar polisen att:
- genomföra kontinuerliga insatser med trafikövervakning. Bland annat nykterhets-, hastighets- och beteendebrott.
Detta ska öka risken att bli upptäckt och ge en tryggare trafikmiljö i Lidköpings tätort.
- genomföra riktade trafikinsatser mot beteendebrott på cykel/moped.
- öka sin närvaro och synlighet vid de områden som upplevs som otrygga. Till största delen vid helgkvällar.
Under 2017 lovar Lidköpings kommun att:
- genomföra hastighetsmätningar på utvalda kontrollplatser. Både före och efter trafikövervakningsinsatserna. Syftet är att kunna jämföra effekten gällande hastighet samt att utreda.
- placera ut en så kallad hastighetsdisplay vid till exempel skolor och andra särskilt utsatta platser. Hastighetsdisplayerna visar tydligt om föraren kör för fort. Syftet är att sänka hastigheten.
- utreda hur stråk och allmänna platser kan bli tryggare.
Parterna lovar tillsammans att:
Informera ungdomar och deras föräldrar om laglig och säker mopedåkning (Polis/Kommun/NTF).
Informera om cykelsäkerhet (Polis/Kommun/NTF).
För mer information kontakta:
Robert Svensson, Polismyndigheten
Telefon: 072-22 33 404
Malin Frisk, Lidköpings kommun
Tel. 0510-77 12 51
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.