Samhällsbyggnad är från och med hösten fullbemannad gällande chefsposterna. Mycket är på gång med bland annat Samhällsbyggnadsfrukost i Lidköping, Strategiska byggdialoger och fortsatt planering av ett antal större projekt.
För ett par veckor sedan tillträdde Mona Wrethman som ny chef på Miljö-Hälsa och därmed är Samhällsbyggnads ledningsgrupp fullt bemannad. Detta efter några år med tillfälliga chefer och pensionsavgångar.
Innan sommaren började Malin Bengtsson som ny byggchef och Björn Jonsson tillsvidareanställdes som chef för Mark och exploatering.
– Det känns bra att vi nu nått full bemanning och tillsammans kan börja resan mot att uppfylla Samhällsbyggnads ansvar för att nå kommunens strategiska mål om ett växande Lidköping, säger Urban Olsson, förvaltningschef. Vi har startat upp en del nya aktiviteter såsom strategisk byggdialog och snart även Samhällsbyggnadsfrukost i kommunen, samtidigt som vi står i startgroparna inför många andra viktiga uppdrag så det blir en intressant höst fortsätter Urban.
Under hösten kommer förvaltningen att starta upp för frukostmöten för exploatörer, byggherrar eller fastighetsägare. Ett av syftena är att öka samverkan och dialogen mellan Samhällsbyggnad och företagen. Vid denna träff kommer en del vara att visa på hur arbetet fortskrider med vår kommande fördjupade översiktsplan.
Ambitionen var att starta redan i våras men verkligheten med Corona-pandemin har gjort att starten skjutits upp till slutet av september.
Tanken är att alla företag som vill bidra till Lidköpings fortsatta utveckling är välkomna att delta för att få information från förvaltningen och för att ha möjlighet till dialog.
Arbetet med det vi kallar ”Strategisk byggdialog” som startades i maj fortsätter under hösten. Där är exploatörer, byggherrar eller fastighetsägare välkomna att boka tid för möte med chefer från Samhällsbyggnad. Mötet är till för att tillsammans lyfta behov och lösningar för den som är intresserad av att bygga i Lidköping. Mötet kan även handla om frågor kring detaljplanering, markanvisningar och bygglov – det är företagarens önskemål som styr agendan.
Sedan starten har intresset varit stort och flera har redan bokat upp sig för möten under kommande höst. Dessa möten syftar till att nå kommunens strategiska mål att Lidköpings kommun ska växa till 45000 invånare till år 2030.
Utöver detta kommer förvaltningen under hösten börja planera för utveckling av Östra hamnen, strandpark vid Framnäs, fortsätta med arbetet av fördjupad översiktsplan för staden och ett antal andra projekt som alla tillsammans bidrar till att utveckla Lidköping.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.