Lidköpings kommun har med hjälp av upphandlad konsult gjort en utökad miljöteknisk markundersökning i anslutning till räddningstjänstens lokaler vid fastigheten Tömmen 1 i Lidköping. Det har sedan tidigare konstaterats att det förekommer PFAS i jord och grundvatten inom området, något vi skrivit om tidigare under året. PFAS är en ämnesgrupp med mycket svårnedbrytbara kemikalier som bland annat har använts i brandskum.
Både jord, grundvatten, sediment och ytvatten har omfattats av provtagningen. Analysresultaten visar att PFAS förekommer i alla dessa fyra delar men inte i alla enskilda prov. Vi ser också att halterna av PFAS är högre närmare Räddningstjänstens lokaler.
Det är viktigt att betona att halterna som uppmätts i ytlig jord inte överskrider det hälsobaserade riktvärdet. Däremot visar analysen att prover, gjorda i jord på djupare nivå samt prover i grundvattnet, har högre värde av PFAS. Här rekommenderas det att vi vidtar åtgärder för att minska risken för spridning.
Provtagning på brandstationen i Järpås visar på liknande utmaningar som i Lidköping.
De uppmätta halterna av föroreningen med samlingsnamn PFAS på Brandstationen, Tömmen 1, överskrider miljökvalitetsnormen i grund- och ytvatten samt riktvärdena för förorenad mark i jordproverna.
Utifrån resultaten från undersökningen behövs en analys göras för att komma fram till tänkbara åtgärder för att förhindra en fortsatt spridning. Syftet är att skydda dricksvattenförekomsten Råda ås och Vänern, som ur ett längre tidsperspektiv riskerar att bli påverkade av föroreningen. Därefter ska man utreda vilka åtgärder som lämpar sig för att rena området kring Räddningstjänstens lokaler från föroreningen.
Den vanligaste källan för människor att få i sig PFAS går genom dricksvatten och livsmedel, antingen direkt via maten eller indirekt via förpackningar. Riskerna för de som bor i närområdet anses låga då samtliga ska vara inkopplade på det kommunala dricksvattennätet. Det kommunala dricksvattnet har provtagits i år med avseende på PFAS och visar på värden under livsmedelverkets riktvärden.
Om det finns egna färskvattenbrunnar i närområdet som är i bruk så medför det en ökad risk för att utsättas av PFAS.
Miljökvalitetsnormer för vatten är mål som fastställs av vattenmyndigheten för att säkra Sveriges vattenkvalité och riktvärden anger en föroreningshalt under vilken vi inte förväntar några skadliga effekter på människor och miljö. Det innebär inte nödvändigtvis att ett överskridande av riktvärden medför negativa effekter.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.