Genom samverkan kan man utbyta färdigproducerade utställningar, bistå varandra med den pedagogiska verksamheten, och ta ett gemensamt ansvar för den långsiktiga visionen att bredda utbudet och kunskapen i regionen inom ovan nämnda konstområden.
Strandverket Konsthall öppnades 2012 med inriktning mot främst fotografi, skulptur och digital konst. Konstnärlig ledare är Hasse Persson som bl.a. varit chef för konstmuseet i Borås. Där har han bidragit till att Borås så framgångsrikt utvecklat den offentliga konsten med statyn av Pinocchio som den mest kända. Konsthallen drivs i stiftelseform med familjen Peter Hjörne som huvudfinansiär. Stiftelsen kommer dock från och med i år att få ett ekonomiskt stöd av Kungälvs kommun, då kommunen funnit att konsthallen styrkt kommunens varumärke i allmänhet och Marstrands i synnerhet. Strandverket ser sig också som en regional kraft och har funnit att samarbetet med just Lidköpings kommun som en attraktiv partner kommer att stärka hela VG-regionens ställning inom konst- och kultursektorn. I det perspektivet kommer Strandverkets specialkunskaper inom fotografi och skulptur väl till pass.
Strandverkets ambition är att stärka kulturutbudet i Västra Götalandsregionen och erbjuda en konstupplevelse av hög kvalitet. Man vill skapa ett unikt möte mellan miljön, konsten och människorna som besöker oss. Strandverket har hittills haft två till fyra utställningar per säsong med svenska och internationella konstnärer.
Under de två första år har man presenterat utställningar med Håkan Ludwigson,
Aron Jonason, Maria Miesenberger, Lennart Nilsson, Christer Strömholm och Tony
Cragg. Strandverket har också köpt och lånat in ett flertal skulpturer av
etablerade svenska och internationella konstnärer som visas upp på
Strandverkets borggård och på Marstrandsön. Utöver utställningarna ska Strandverket
erbjuda besökarna ett rikt programutbud. En målsättning är att konsthallen ska
vara öppen året runt.
”Detta blir en utmärkt start för samarbetet och målsättningen att gemensamt utveckla utbudet och kunskapen i regionen inom våra konstområden” säger Hasse Persson, konstnärlig ledare för Strandverket på Marstrand.
Lidköpings kommun har under de senaste åren tydligt visat att man vill utveckla konstområdet inom kommunen och att man har höga ambitioner.
I samband med Konstens år 2011 satte man konstområdet i fokus för att identifiera utvecklingsmöjligheter, aktörer, hot och möjligheter. Detta har bl.a. resulterat i en ny konsthall (invigdes i januari 2013), en nyinrättad heltidstjänst med fokus på konst, en utökad verksamhetsbudget för konstområdet och uppdraget att starta ett stadsmiljöråd.
I och med invigningen av den nya konsthallen letar man nu efter en tydlig identitet och inriktning på utställningsverksamheten.
2013 är alltså första året för den nya konsthallen så det finns ingen årsstatistik på antal utställningar och besökare ännu. Dock kan man redan efter första halvåret se att besöksantalet med drygt 10 000 besökare vida överskrider tidigare år. Målsättningen är att bredda utbudet i konsthallen, få in fler aktörer, jobba mer med pedagogisk verksamhet, och skapa nya samarbeten regionalt. Ett samarbete med Strandverket ligger alltså helt i linje med vad man vill göra och utveckla.
Lidköpings kommunstyrelse har fattat ett beslut om att Lidköping skall ha en tydlig porslinsprofil. Utöver detta är Lidköping aktivt genom lokala aktörer och skolor på form och designområdet. I Skaraborgs kulturplan lyfts Lidköpings profil fram gällande just porslin/keramik/form/design.
”Vi är väldigt glada åt regionens bidrag till detta samarbete och möjligheten till att få jobba nära Hasse Persson i den fortsatta utvecklingen av konstområdet i Lidköping” säger Annika Stedner, kultur- och fritidschef i Lidköping.
Rörstrands Museum förvaltar ett gediget konst- och kulturarv. Museet har unika samlingar av porslin, keramik och unikat från 287 års produktionshistoria, som sällan visas utanför Lidköping.
Rörstrands konstnärer har gjort avtryck i konsthistorien inte bara inom Sverige utan även i internationella sammanhang.
Rörstrand Museum har en fast basutställning samt även en del där tillfälliga utställningar presenteras. Museet producerar i den tillfälliga delen utställningar i egen regi med utgångspunkt i museets egen samling samt tar emot gästande utställningar. De tillfälliga utställningarna uppgår vanligen till tre stycken per år.
”Vi är glada över beslutet och ser fram emot ett samarbete som kommer att leda till många synergieffekter” säger Inger Nordström, VD för Rörstrands Museum.
Med bidraget från regionen kan arbetet nu startas med att identifiera lämpliga utställningar att utbyta mellan Strandverket och Lidköpings konsthall/Rörstrand Museum redan under 2014.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.