Välkomna att vara med på övningar och workshop med årskurs 2 på Månesköldsskolan, delegationen från Zambia och år 2 på Naturvetenskapsprogrammet, De la Gardiegymnasiet.
”Peer to peer – waste staircase” är ett miljöprojekt mellan två skolor i Lidköping och två skolor i Lusaka i Zambia. Det är en del av det större projektet "Sustainable municipalities in concert”. Vecka 12 besöker en delegation från Zambia Lidköpings kommun.
När:
Onsdag 20 mars
Kl 09:30 Mingelfika med personal från Månesköld och våra gäster från Zambia.
Kl 10:00 Lektionspassen börjar och pågår i tre grupper/klasser.
Var:
Månesköldsskolan, huvudbyggnaden. Gå in genom huvudentrén och du kommer se ett av klassrummen rakt fram.
Projektet handlar om styrkan att föra kunskap vidare och att elever lär sig av andra elever. Gymnasieeleverna ska driva och genomföra ett projekt om hållbarhet med fokus på avfallstrappan och FN:s globala mål för lågstadieeleverna. Under våren kommer elevgrupperna träffas under flera tillfällen för olika former av utbildning.
Därefter ska gymnasieeleverna från Lidköping och Zambia utbyta erfarenheter och resultat från sina projekt för att nå ut så långt som möjligt med dessa viktiga frågor.
Om projektet Sustainable municipalities in concert
Lidköpings kommun och City of Lusaka i Zambia samarbetar 2018-2020 inom ett projekt genom Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) som också finansierar projektet. Det övergripande målet är att främja utvecklingen av demokrati med tema hållbar avfallshantering. För att förändra avfallssystem oavsett om det är i Lidköping eller Lusaka behöver vi jobba med kommunikation och beteendeförändringar. Därför involveras skolor i såväl Lidköping som Lusaka.
En viktig del är att utifrån de båda städernas egna utgångslägen börja betrakta avfall som en resurs och använda den resursen så effektivt som möjligt. I första hand ska vi minimera avfallsmängden och återbruka så mycket som möjligt. Är återbruk inte möjligt ska avfallet materialåtervinnas. Förbränning för värmeåtervinning är nästa steg och i absolut sista hand är deponi alternativet. Vi behöver alltså se till att det uppstår så lite avfall som möjligt och att återanvända och återvinna betydligt mer än idag.
Lusaka och Lidköping står inför samma utmaningar, men av olika storleksordning. Tillsammans kan vi utveckla system och metoder för att åstadkomma en mer hållbar avfallshantering.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.