Onsdagen den 3:e december klockan 08.30 startar ett konstprojekt på Dalängskolan med alla elever i årskurs 7 och konstnären Dano från Falköping. Dano är en konstnär som arbetar med muralmålningar och gatukonst. Han är just nu aktuell med att färdigställa sina utomhusverk i Falköping.
Biträdande rektor Tommy Hagen på Dalängsskolan kontaktade konstintendent Isabel Eriksson för att kunna få konstverk till deras matsal. Med stora väggytor att fylla tyckte konstintendenten att det behövs något speciellt och platsanknutet för att passa skolan.
- Många barn och ungdomar har stort avstånd till konsten och anser att det är något främmande och inte ämnade för dem att förstå. För att få dem att ändra inställning krävs det att involvera dem i beslutsprocessen om vad som passar och vad de vill ska finnas på väggarna. Uttrycket Dano har i sin konst passar skolmiljö oerhört, och det tilltalar eleverna. Genom workshopen får eleverna bestämma vad som ska finnas på väggarna, vad representerar skolan? Vilka färger, former, texter ska finnas?, säger konstintendenten.
Därför togs initiativet av Isabel Eriksson att involvera en konstnär som tillsammans med elverna skapar konstverk för skolan.
- Detta ska bli otroligt spännande och något vi inte gjort förut säger biträdande rektor Tommy Hagen.
Dagen på Dalängsskolan börjar kl 8.30 med ett möte i aulan mellan Dano och alla elever i årskurs 7. Eleverna kommer få en presentation av Dano och en historisk kontext kring muralmåleri, grafittin och gatukonsten. Efter en liten kort rast kommer eleverna vid 9.45 tiden att splittras upp i grupper för att diskutera fram vad som ska finnas med. Dagen slutar innan lunch. Detta tar sedan Dano med sig till sin ateljé och skapar ett 7 x 3 m långt konstverk.
Tanken är att detta konstverk ska avtäckas lagom när eleverna komma tillbaka från julledigheterna. Under vårterminen kommer sjuorna arbeta vidare på bildlektionerna med ytterligare 5 konstverk som ska pryda matsalen. Inspirationen kommer de hämta från dagen tillsammans med Dano och hans konstverk.Innan eleverna slutar för sommarlov, kommer dessa verk avtäckas i matsalen.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.