Den 6 september öppnas dörrarna till de nya lokalerna för lärlingsutbildningen till florist i Lidköping. Ett helt nytt samarbete har inletts med branschskolan Flower Academy, och Campus Västra Skaraborg är huvudman för utbildningen.
- Det är oerhört glädjande att ha inlett ett nära samarbete med Flower Academy, en betydande partner i branschen. Jag är extra glad att vi lyckats erbjuda den här utbildningen på plats i våra lokaler, säger Mariella Niemi, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef, Campus Västra Skaraborg.
Upplägget bygger på ett nära samarbete med branschskolan Flower Academy som leds av Mikael Sörensson, erfaren yrkeslärare och ett namn i branschen.
- Det koncept vi skapat är helt unikt. Vi värdesätter kvalitetssäkring, uppföljning och andra viktiga delar i yrkets grunder och avslutar med ett yrkesprov i samarbete med Floristernas Yrkesråd, säger Mikael Sörensson.
Lärlingsutbildningar för vuxna bygger på att största delen av utbildningen bedrivs i form av praktik. Cirka 20% av tiden är teori och skolförlagd utbildning. De senaste årens distansundervisning till följd av pandemin har visat att det är fullt möjligt att genomgå en floristutbildning på distans, vilket öppnar upp för elever även utanför Lidköping och Campus Västra Skaraborgs samverkanskommuner att söka.
En utveckling av floristutbildningen är fördelningen av skolförlagd utbildning. Med start hösten 2021 är eleverna på Campus Västra Skaraborg på plats en hel vecka per månad, och nya utbildningsstarter sker löpande varje termin.
- Nu klustrar vi dagarna som eleverna är på plats och erbjuder lärarledd utbildning i våra lokaler var fjärde vecka. De övriga veckorna går eleverna som lärlingar i blomsterbutiker med en utbildad florist som handledare. Förändringen ger mer sammanhållen tid för de olika momenten. Delar av utbildningen kommer att vara digitala och på distans för att förenkla för både elever och lärare, berättar Fedja Filipovic, utbildningssamordnare, Campus Västra Skaraborg.
Utbildningens upplägg är format gemensamt av Campus Västra Skaraborg och undervisande lärare och val av tid och upplägg är gjort för att lärlingen ska få en så bred utbildning som möjligt. Camilla Rosén, som tillsammans med Lisa Emilsson är lärare för utbildningen, berättar mer om hur det går till.
- Våra elever söker själva upp en praktikplats hos blomsterbutikerna, och vi brukar rekommendera att man går som lärling i två olika butiker för att få mer erfarenhet. Utbildningen är 60 veckor lång med sju floristkurser och kurser i personlig försäljning, tradition och utveckling samt entreprenörskap, säger Camilla Rosén.
Blomsterbutikerna vet vid det här laget hur upplägget fungerar, känner till verksamheten och är vana att ta emot lärlingar, vilket förenklar för eleverna att söka sin praktikplats.
Kontaktpersoner:
Fedja Filipovic, Utbildningssamordnare, 0510-77 03 91, fedja.filipovic@edu.lidkoping.se
Mariella Niemi, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef, 0510-77 07 23, mariella.niemi@edu.lidkoping.se
Camilla Rosén, som tillsammans med Lisa Emilsson är lärare för utbildningen, här bredvid Mariella Niemi, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef, Campus Västra Skaraborg.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.