2022-01-25 17:54Pressmeddelande

Positivt nuläge och goda framtidsutsikter för Lidköping - ny bostadsmarknadsanalys ger besked

null

Innan pandemin flyttade man dit jobben finns. Nu går trenden åt annat håll – man flyttar till vad som uppfattas som en attraktiv boendeplats. Lidköping har jobben men också en mycket attraktiv boendeplats – det visas inte minst i de senaste tio årens ständigt ökande inflyttande. Nu har en alldeles färsk bostadsmarknadsanalys landat på politikernas och tjänstepersonernas bord i Lidköping. Nu gäller det att förvalta och utveckla samtidigt!

Företaget Juni Strategi har på uppdrag av Lidköpings kommun tagit fram ett fördjupat underlag kring framtida bostadsbehov inom kommunen. Man presenterar också insikter om olika målgrupper och dess drivkrafter för flytt och boendetyp.

Analyserna utgår bland annat från övergripande marknadsförutsättningar, insikter från målgruppsstudier och även påverkan av den pågående pandemin har tagits med.

- Den här analysen kommer ligga till grund för den fortsatta planeringen för både kommunen och exploatörer. Den kommer också bidra till ett stärkt kunskapsunderlag om Lidköpings bostadsmarknad. Glädjande visar rapporten på stora möjligheter för en fortsatt positiv tillväxt för Lidköping gällande bostäder. Den visar att vår kommun har ett bra nuläge och goda förutsättningar för framtida planering, byggande och inflytt, säger Urban Olsson, Samhällsbyggnadschef i Lidköpings kommun.

Den övergripande slutsatsen är att

  • Förutsättningarna för olika boendemöjligheter är goda.
  • Det råder bra pendlingsmöjligheter till och från flera närliggande kommuner.
  • Lidköping har haft en stadig positiv befolkningsutveckling de senaste tio åren.
  • Allt fler byggherrar investerar i Lidköping.
  • Inflyttningen till centrala Lidköping sker främst från angränsande kommuner.
  • Utflyttningen sker till samma kommuner men även till Göteborg, Mölndal och Skövde.

Byggandet och bostadsbeståndet

Mellan åren 2010–2020 har antalet nybyggda bostäder i Lidköping i snitt legat på ca 100 lägenheter per år. Åren 2019 och 2020 har dock 200 bostäder färdigställts per år.

Fördelningen av bostadsformer är följande:

  • 42 procent är hyresrätter
  • 7 procent bostadsrätter
  • 51 procent småhus

Fram till 2018 har majoriteten av det som färdigställts varit småhus, men efter 2018 har majoriteten istället utgjorts av hyresrätter. Även ett fåtal bostadsrätter har tillkommit.

Ungefär 50 procent av boendena i kommunen är privatägda småhus. Cirka 40 procent är flerbostadshus, varav drygt 60 procent är hyresrätter.

På lite längre sikt sker en relativt stor förändring i behovets sammansättning, en ännu större andel flerbostadshus väntas behövas, och behovet av småhus avtar.

I analysen går det att läsa: "De närmsta fem åren är behovet och efterfrågan på småhus som störst då rekordgenerationen 90-talister befinner sig i familjebildande fas. På lite längre sikt sker en relativt stor förändring i behovets sammansättning, detta speglar hur kommunens, och hela Sveriges, största generationer präglar bostadsbehovet när de äntrar nya livsfaser. Mot slutet av prognosperioden beräknas ett större behov av lägenheter i och med att både unga vuxna och pigga seniorer ökar i antal, mer om efterfrågan från dessa grupper presenteras på kommande sidor."

Grafen ovan är från analysrapporten. 

Efterfrågan på nyproduktion

Den positiva befolkningsutvecklingen driver bostadsbehovet. Sammantaget beräknas bostadsbehovet, som enbart uppkommer till följd av demografiska förändringar och ”naturlig” befolkningsutveckling, till 73 hem per år för perioden 2021-2030. Dock så visar Juni strategis beräkningsmodell, som utgår ifrån hushållssammansättning, flyttfrekvens, inkomststruktur och rådande finansieringsvillkor att efterfrågan på nyproducerade lägenheter snarare ligger på drygt 200 hem per år. Detta stämmer med Lidköping kommuns egna prognoser och även planeringen i kommunen strävar ditåt redan idag.   

Anledningen till flytt förändras

Vi flyttar i genomsnitt tio gånger under vår livstid, varav de allra flesta gångerna innan vi fyllt 30 år. Ju äldre vi blir desto mer sällan flyttar vi och de allra flesta svenskar bor som längst i egenägda villor.

En aspekt som kan komma att öka på flyttfrekvensen ytterligare är coronapandemin som visar vägen för ett mer digitaliserat och geografiskt flexibelt arbetsliv. Tidigare flyttade vi dit där jobben fanns. Numera flyttar man till vad man uppfattar som en attraktiv boendeplats.

Utmaningar

Det finns dock en del utmaningar att ta hänsyn till. Med stark inflyttning och begränsat utbud av boenden stiger bostadspriserna.

En stor del av hushållen består idag av ensamboende äldre, vilket är en grupp som tenderar att ha låg flyttfrekvens. Det i sin tur saktar ner flyttkedjan då man ofta väljer att bo kvar i sitt hus eftersom alternativet kanske skulle bli dyrare.   

- För att möta utmaningarna behöver vi möjliggöra för fler bostäder. Vi är övertygade om att när nya bostäder tillskapas innebär det att flyttkedjor startas. En större variation på bostäder innebär också ökade valmöjligheter för fler att förändra sitt boende, säger Tora Gustafsson, Plan- och Trafikchef i Lidköpings kommun.

Bakgrund till analysen

Kommunstyrelsen fattade under hösten 2020 beslut om ”Handlingsplan 45 000” Detta mot bakgrund av att ett av Lidköpings kommuns strategiska mål är: ”Lidköping 2030 - Erkänt god livskvalitet, hälsosam miljö och bra service för alla gör att fler flyttar till Lidköping och vi är minst 45 000 Lidköpingsbor”. En av aktiviteterna i den ovan nämnda handlingsplanen är att genomföra fördjupade marknadsanalyser.

- Att kontinuerligt arbeta med omvärldsbevakning och marknadsanalyser är en viktig del i vårt uppdrag på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Så denna analys tas med som underlag för vårt fortsatta arbete med planeringen, avslutar Urban.


Om Lidköpings kommun

Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.


Kontaktpersoner

Anders Fyhr
Områdeschef Service
Anders Fyhr
Emma Korjonen
Internationell affärsutvecklare
Emma Korjonen
Kvalitets- och utvecklingschef
Camilla Börjesson Jansson
Ordf. Kultur- och Fritidsnämnden
Roger Ahlén
Enhetschef
Anna Vestberg
Brandingenjör
Roger Bergqvist
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Fredrik Edlund
Miljö- och hälsoskyddschef
Mona Wrethman
Landskapsarkitekt
Jacob Kindstedt
Chef strategisk planering, Sektor samhälle
Tora Gustafsson
Bredbandschef
Daniel Hamrén
Ulrika Strandrot Frid
Kommundirektör
Ulrika Strandrot Frid
2:e vice ordförande Servicenämnden
Mathias Andersson
Enhetschef
Ann-Sofie Lönn
Ordförande socialnämnden
Tommy Larsson
Ordförande Servicenämnden
Karl Wiktorsson
Björn Jonsson
Chef Tillväxt, Sektor samhälle
Björn Jonsson
IT- och teknikutvecklare
Peter Ahlqvist
Maria Synnerdahl
Verksamhetsutvecklare
Maria Synnerdahl
Områdeschef, Sektor bildning
Maria Hedén Sturesson
Trafikplanerare
Martin Björklund
Kommunikatör
Johanna Renko
Förtroendevald
Frida Nilsson
Niklas Holmqvist
Rektor
Niklas Holmqvist
Trafikingenjör
Ulf Anderberg
Irene Ejdestig
Nämndsekreterare
Maria Hamnered
Länsförsäkringar Skaraborg
Sven-David Malmsved
Tf Räddningschef
Joakim Ramåker
Antikvarie/etnolog
Björn Ohlsson
Bibliotekarie
Linnéa Kuster
Museichef Vänermuseet
Ida Billvén
Bibliotekschef
Kajsa Forsell
Andreas Bill
Ordförande Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden
Andreas Bill
Områdeschef Myndighetsutövning/Socialt ansvarig samordnare, SAS
Camilla Johansson
Urban Olsson
Sektorchef Sektor samhälle
Urban Olsson
Projektledare
Ronnie Hollsten
Processledare stadsutveckling
Per Westerlind
Områdeschef
Jonas Lundquist
Samordnare
Elin Granath
Bemanningsansvarig
Madelaine Seger
Enhetschef
Susanne Sandén
Kulturassistent
Daniel Waggett
Ordförande i styrgruppen för Fairtrade City Lidköping
Ann-Carin Landström
Stadsarkitekt
Anders Hansson
Thomas Viksberg
Ordförande
Thomas Viksberg
Enhetschef Område Fritid
Lisa Holmström Gustafsson
Marcus Johansson
Marknadskoordinator
Marcus Johansson
Biblioteksassistent
Iida Höög
tf. VD Lidköping Energi
Klas Hallgren
Lotta Hjoberg
Sektorschef, Sektor social välfärd
Lotta Hjoberg
Enhetschef äldreomsorg
Lena Karlsson
Utvecklingsledare
Gunilla Larsson
Bad- och ungdomschef
Patrik Tigerberg
Metodutvecklare
Jenny Kron
Trafikplanerare
Denis Tomazic
Kommunikatör
Annika Bäckström
Områdeschef, Vård & Omsorg
Ingela Hellberg
Andrea Johansson
Planstrateg
Maria Nordqvist
Byggchef
Daniel Holdenmark
Bebyggelseantikvarie
Sandra Wall
Yvonne Träff
Strateg
Yvonne Träff
Utvecklingsledare Kommunikation
Anna Ekefri
Livsmedelsinspektör
Emelie Hallerbäck
Livsmedelsinspektör
Annika Grimling
Ungdomslots
Jacob Sjöberg
Konstintendent
Amanda Österberg
Utvecklingsledare sociala frågor
Dag Tore Stulen
Landskapsarkitekt
Marianne Magnusson
Aktivitetssamordnare
Cecilia Larsson
Personalkonsult
Mia Lindström
Områdeschef Fastighet & Park
Anders Kindberg
Utvecklingsledare internationalisering och landsbygd
Malin Olsson Lundqvist
Arbetsledare badhuset
Sofia Leth
Projektledare
Julia Hildorzon
Chef verksamhetsutveckling och digitalisering
Oskar Liljebäck
Projektledare
Linda Högstedt
Personalkonsult
Anna Hendén
Antikvarie - Vänermuseet
Malena Kindberg
Enhetschef fritid
Lisa Holmström Gustafsson
VD, Destination Läckö-Kinnekulle AB
Anna Ohlin Ek
Barnbibliotekarie
Lena Olsson-Zylberstein
Ungdomslots
Robert Johansson
Ungdomslots
Anna Gunnarsson
Samordnare för jätteloppisen och föreningshandläggare
Carina Grimling
Kontaktcenter
Projektledare
Henrik Johansson
Trafikplanerare hållbara resor
Dennis Tomazic
Exploateringsingenjör
Ann Janzon
Miljöpedagog på Vänermuseet vid Lidköpings kommun
Anna Örnefeldt
Michael Malmborg
Kommunikationschef
Michael Malmborg
Magnus Thilén
Gymnasiechef
Magnus Thilén
Utredningssekreterare
Anna-Karin Folger
Samordnare
Beatrice Broberg
VD
Anders Djup
Näringslivschef
Anna Sundbom
Katarina Sundberg
HR-chef
Katarina Sundberg
Destinationsutvecklare
Carolina Hellström
Malin Gustafsson
Marknadschef, AB Bostäder i Lidköping
Malin Gustafsson
Björn Stomberg
Fordonsstrateg
Björn Stomberg
Ordförande, Teknisk Service nämnd
Kent Folkesson
Adm/Ekonomichef
Jimmie Blomster
bitr Barn och elevhälsochef
Patrik Ekman
Områdeschef Måltid & Lokalvård
Nathalie Torstensson
VA-chef
Pernilla Bratt
Henrik Larsson
Tf VD Lidköping miljö och teknik AB
Henrik Larsson
David Lantz
Rektor
David Lantz