För att förbättra tillgängligheten till kultur- och fritidsutbudet i Lidköpings kommun för personer med olika former för funktionshinder lanserar Lidköpings kommun pluspolarekortet, ett kultur- och fritidskort som ger fritt inträde för medföljande person till diverse aktiviteter.
Kultur& Fritid i Lidköping arbetar efter FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning artikel 30 som innebär att medverka till allas möjlighet att delta i och ta del av kultur, idrott och rekreation. Som ett led i arbetet lanseras pluspolarekortet.
Kultur & Fritid i Lidköpings kommun erbjuder redan idag ett rikt och brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter för personer med funktionshinder, och vill genom pluspolarekortet förbättra förutsättningarna ytterligare för personer med funktionsnedsättning att delta i utbudet som kommunen och övriga organisationer och företag erbjuder.
Pluspolarekortet finns redan idag i olika former i flera kommuner i Sverige, bland annat Jönköping och Lund.
- Det känns väldigt bra att även Lidköpings kommun nu har möjlighet att erbjuda denna tjänst till funktionshindrade inom kommunen. Vi är säkra på att detta sänker trösklarna för att kunna ta del av det varierade kultur- och fritidsutbudet i kommunen, säger Anna-Lena Ahlström, samordnare kultur- och fritid för funktionshindrade på KulturBruket vid Lidköpings kommun.
Hur fungerar pluspolarekortet?
Pluspolarekortet ger dig med funktionsnedsättning och som bor i Lidköpings kommun möjlighet att ta med dig en vän om extra stöd, hjälp eller bara som sällskap när du vill ta del av fritids- eller kulturutbudet i Lidköping. Denna person följer med utan att betala entréavgift på idrottsevenemang, badhuset, konserter eller teater med mera.
Idag finns bland annat Friskis & Svettis, badhuset och Studiefrämjandet med i samarbetet kring pluspolarekortet. Företag och organisationer som är intresserade att vara med är välkomna att anmäla sig via e-tjänst på kommunens webbplats.
Personer med funktionshinder kan ansöka om kortet från och med 18 augusti, även detta genom e-tjänst på kommunens webbplats. Målet är att korten ska kunna användas från och med 1 september i år.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.