Det råder en nationell brist på socialsekreterare vilket oundvikligen också blir märkbart i Lidköping. Konkurrensen är hög och rörligheten bland socialsekreterare stor. Resultatet av socialsekreterar-bristen syns i dagsläget genom vakanser i arbetsgrupperna och därmed högre arbetsbelastning på befintlig personal. Som läget är nu så klarar förvaltningen sitt uppdrag men marginalerna är små.
Ett intensivt arbete pågår inom Social & Arbetsmarknad för att rekrytera och behålla personal. Bland annat har personalgruppen utökats både inom verksamheten Barn- och ungdom och Ekonomienheten. Tillsammans med Skara och Götene har förvaltningen lanserat ett introduktionsprogram för nya socialsekreterare, varje medarbetare har en egen kompetensutvecklingsplan, fler semestervikarier har rekryterats och pensionärer jobbar extra för att stärka upp verksamheten, marknadsföring i olika branschtidningar och på mässor och lönesatsningar på socialsekreterare inom myndighetsutövning flera år i rad. Dessutom har det startats en mottagningsgrupp för anmälningar, konsulter är inhyrda, administrativt stöd stärkt och en arbetstyngdsmätning är genomförd och skall följas upp. För att nämnda några av alla de åtgärder som har genomförts och kommer att genomföras.
Frågar man socialsekreterarna i kommunen så är den samlade bilden att de trivs mycket bra och anser att Lidköping är en resursstark kommun med stora möjligheter inom egen verksamhet. I nuläget så orsakar dock bristen på socialsekreterare konkurrens mellan kommunerna kring löner. Social- och arbetsmarknadsförvaltningen har hittills satsat på att långsiktigt ge socialsekreterare bra förutsättningar och ett gediget stöd. Nu har förvaltningschef och personalchef också fått uppdraget att ta fram förslag till vidare åtgärder inom både arbetsmiljö och anställningsvillkor.
Målet är att satsningarna inom förvaltningen kommer att ge både kort- och långsiktiga resultat och att de resultaten blir synliga snart.
Vid frågor, kontakta socialchef Marianne Olsson 0510-770458
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.