Ett nyskapande museum med hållbarhet som bas, en plats för kunskapande där kultur och natur möts, Lidköpings historiska museum som värnar om kulturmiljön, en mötesplats som välkomnar alla, ett ”vågat” museum.
Vänermuseet var ett av de tre museum som hade chansen att få utmärkelsen Årets museum 2020. Vinnaren tillkännagavs av kulturminister Amanda Lind under det digitala museimötet som gick av stapeln på Nordiska museet i Stockholm idag.
Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset.
– Med Årets museum vill vi uppmärksamma museer som är nyskapande, som har ett stort genomslag hos publiken och som bidrar till bilden av de svenska museerna som angelägna och självständiga, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum, samt ledamot i Sveriges Museers styrelse.
– De nominerade museerna; Sörmlandsmuseum, Judiska museet och Vänermuseet är goda exempel på hur metodutveckling ser ut i praktiken. I sitt arbete väcker de nyfikenhet och engagemang både hos publik och kollegor, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.
Juryns motivering: Vänermuseet
Hållbar utveckling och miljöfokus genomsyrar verksamheten på Vänermuseet, från pedagogik och program till forskningssamarbeten och samverkan med lokala aktörer. Med uppsökande verksamhet och varierade utställningar har målgrupperna vidgats. Ett kommunalt museum i småstan med stora ambitioner att göra skillnad.
– Vi är glada över nomineringen som ju i sig är en kvalitetsstämpel. Att vara nominerad till Sveriges museum 2020, väcker nyfikenhet på vår verksamhet och ger oss motivation och stort marknadsföringsvärde, säger Ida Billvén, museichef.
Vinnaren av Årets museum 2020 tillkännagavs idag på Digitalt museimöte – en nationell digital konferens för alla museer, som sändes från Nordiska museet i Stockholm.
Sörmlands museum utnämndes till Årets museum 2020.
Kontaktperson: Ida Billvén, museichef 0510-77 00 64, ida.billven@lidkoping.se
Anette Stillner, marknadsföring 0706-82 48 09,
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.