I år är det andra gången som Lidköpings kommuns pris för hållbar utveckling delas ut till ett företag som har gjort något särskilt för hållbar utveckling. Priset är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete genom en prissumma på 20 000 kronor. Kommunens miljö- och klimatutskott beslutar om pristagare och eventuella hedersomnämnanden vid sitt möte den 20 oktober.
De fem företag som nominerats till företagspriset för hållbar utveckling 2016 är:
Bildelslagret i Lidköping har under många år konsekvent arbetet med en hållbar miljösatsning inom bildemontering. Företaget är både kvalitets- och miljöcertifierade genom ISO 9001 och ISO 14001. Genom sitt konsekventa arbete har de fått flera bilföretag och försäkringsbolag som kunder. Det som är unikt för Bildelslagret Lidköping är det som de gör inom social hållbarhet. De är det första bildemonteringsföretaget som fått sin ledning certifierad utifrån hur de arbetar med personal och företagsutveckling. De gör även mer än vad som kan förväntas inom miljöområdet genom att de investerat i vindkraftverk och producerar cirka 3 400 000 kWh grön el vilket är 30 gånger mer än företaget själv använder. De är på många sätt en föregångare inom bildemonteringsbranschen.
Ica Hjertberg är en i Lidköping välkänd livsmedelsbutik som nu gör en stor miljöinvestering för att minska sin energianvändning. Investeringen innebär att man byter ut kyl- och frysdiskar mot nya som stänger inne kylan med hjälp av dörrar och luckor.
Inquire AB levererar intelligenta logistiklösningar för förbättrad lönsamhet för kunderna och med miljöinriktning och socialt ansvarstagande. Logistiklösningarna utvecklas i nära samarbete med kunderna och ger kunderna full kontroll över sina ofta komplicerade distributionsflöden. Inquires operativa center sköter planering, övervakning och uppföljning. Det som gör Inquire AB unika i branschen är den satsning de gör tillsammans med kunderna på social hållbarhet genom initiativet ”schyssta transporter” där de erbjuder alla transportörer skandinaviska villkor oavsett vilket land de kommer ifrån. Även miljön har fått fördelar av de smart planerade transporterna. Miljön sätt nu ytterligare i fokus i år genom ett projekt som har startats för att kartlägga miljöpåverkan i logistikkedjan.
Jordnära miljökonsult AB är ett kunskapsbaserat företag som har miljö och hållbar utveckling som sin affärsidé. Inom sitt företags verksamhetsområde kartlägger man och föreslår åtgärder för att på miljömässigt och ekonomiskt bästa sätt hantera föroreningar i mark. Hållbarhetsfrågorna genomsyrar hela företaget. I sitt arbete med miljö stöttar man forskning om kemikalier och delar med sig av sin egen kompetens för att öka kunskapen om miljöfrågor hos kunderna och i hela samhället. Företaget använder el-bilar och alla har Fairtrade-märkta telefoner. Inom social hållbarhet erbjuder man de anställda flexibla arbetsförhållanden som passar vars och ens livssituation och med möjligheter till träning på arbetstid. De har även skapat en praktikplats till en nyanländ naturvetare. Som företag siktar de på långsiktigt ekonomisk hållbara lösningar både för det egna företagets utveckling och för kunderna.
Reikicentrum ger behandlingar och utbildar i Reiki. Reiki är en avslappnande och avstressande metod som också ger individen full tillgång till sin inre kraft. Syftet är att genom Reiki aktivera kroppens självläkande system. Reikicentrum i Lidköping bidrar till social hållbarhet genom ökad livskvalitet för kunderna. Bidrag till miljömässig och ekonomisk hållbarhet kan skapas genom att behandlingarna ger minskat behov av sjukskrivning och kanske minskat behov av mediciner.
Ny chans att nominera företag kommer nästa höst.
Priset kommer att delas ut i samband med Lidköpingsgalan i Sparbanken Lidköping Arena den 11 november.
Kontaktperson
Monika Andersson
Hållbarhetsstrateg
Telefon 0510-77 12 83
E-post monika.andersson2@lidkoping.se
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.