Nu närmar sig höstlovet förskoleeleverna i Lidköping. Nytt för i år är att lovet får en kulturprägel genom att Lidköpings kommun, föreningslivet och studieförbund går samman och arrangerar en mängd aktiviteter för höstlediga barn och ungdomar.
För första gången arrangeras ett höstlov med kulturprägel i Lidköping, men trots att liknande arrangemang inte gjorts förut så är det dock inte någon brist på aktiviteter. Kulturlovet vänder sig framförallt till barn och unga i Lidköping och finns för att uppmärksamma kulturen. Här hittar man allt från spökrundor, bio, pyssel, till barnteater och mycket annat.
- Det är jättekul att så många har valt att vara med på kulturlovet, säger Lisa Gustafsson, projektledare och kulturproducent på KulturBruket vid Lidköpings kommun.
Begreppet kulturlov har dykt upp som en motsvarighet till sportlovet som idag är präglat av en mängd sportsaktiviteter. Ordet är i sig inget nytt, och används idag ibland annat Skövde, Uppsala och Umeå för att beskriva höstlovet. I vissa kommuner har man även fattat beslut om att ersätta ordet höstlov med kulturlov för att visa vikten av ett bra och rikt kulturutbud i motsats till den stora mängd fysisk aktivitet i samband med sportlovet. I Lidköping är ambitionen att det om några år ska finnas ett lika rikt utbud som under sportlovet.
- Vi tror på idén, och hoppas att den förstaupplagan av kulturlovet blir riktigt lyckad, säger Lisa Gustafsson.
Bland aktiviteterna som erbjuds är bland annat barnteater och musikteater. Det arrangeras även skaparverkstäder och workshops. För de mer vågade finns spökvandring.
- Med det stora utbudet av aktiviteter ska de flesta som har höstlov kunna hitta något som faller i smak, säger Lisa Gustafsson.
Några av dem som är med och arrangerar kulturlovet förutom Lidköpings kommuns enheter KulturBruket, Stadsbiblioteket och Vänermuseet är Folkets Hus, Naturum, Esplanadteatern, Lidköpings Dataförening och Studiefrämjandet.
Alla aktiviteter har sammanställts i ett program som du hittar på Lidköping kommuns webbplats.Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.