Att det händer saker på Lidköpings nya bibliotek har
knappast undgått någon den senaste tiden. Biblioteket fortsätter med ett brett
programutbud och under april görs en extra satsning på levande musik.
Ambitionen är att biblioteket skall vara en levande mötesplats och då har
musiken en given plats på den nya kulturarena biblioteket är.
Först ut, 8 april är
föreställningen ”Ja visst gör det ont – ett
musikaliskt porträtt av Karin Boye”. Sångaren och låtskrivaren Ida Olsson gestaltar
Karin Boye, ackompanjerad av Simon Ljungman, känd från Augustifamiljen (Håkan Hellström och "På Spåret"), på
gitarr.
En föreställning om en av våra stora författare.
En föreställning som
bjuder på en väldigt fin stämning.
Redan samma vecka, den 10 april, fortsätter satsningen med Goodland trio. En ung grupp som innefattar en bred och mångsidig kompetens inom svensk folk- och världsmusik. Medlemmarna har, var och en på sitt håll, fördjupat sig i svensk fioltradition vilket tydligt präglar gruppens låtskrivande och sound. Musiken kan beskrivas som ljus, lekfull och tillgänglig men också eftertänksam och dynamisk! Med inspiration av irländsk och skotsk musiktradition bjuder biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan samtidigt in till folkmusiksession efter konserten. Publiken tar helt enkelt med sina egna instrument och tar vid där spelningen slutar.
Mer folkmusik blir det den 18 april då Västsvenska låtverkstan bjuder på spelning inne på biblioteket. Ett gäng unga som under det senaste året satt sig in i västsvensk musiktradition och gärna vill bjuda på vad de lärt sig.
Som final på musiksatsningen i april kommer den 26 april Divanhana, en grupp professionella musiker från Sarajevo med fötterna i balkanmusiken, till biblioteket för en workshop. De spelar senare på kvällen på folkets hus. Konstföreningen Spektrum som arrangerar konserten ville ge Lidköping lite mer av detta besök än endast en spelning. Biblioteket blev då den självklara platsen för denna workshop för alla som vill lära sig mer om balkanmusiken.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.