Som del i föreläsningsserien "I samma värld" om människors lika värde kommer Alexander Goldmann och Jon Lyster till Vänermuseet på söndag för att berätta om hur folkrörelsen Musiker Mot Rasim har växt fram.
Musiker Mot Rasism är en del av den antirasistiska folkrörelsen och har bland annat genom #motrasism-kampanjen fått många artister att ta ställning mot rasism. Artisterna har genom sitt engagemang fungerat som förebilder för den växande folkrörelsen, inte minst för ungdomar som dras med när deras idoler ställer upp i politiska sammanhang.
- Vi kommer att berätta om hur föreningen har växt fram ur en frustration och hur den frustrationen kan vändas till något positivt, säger Alexander Goldmann, grundare av Musiker Mot Rasism.
Med på föreläsningen är även Jon Lyster, sångare från bandet Vindstyrka12 . Deras video ”För de du vet att du älskar” har provocerade nazister så till den grad att Jon Lyster blev mordhotad. Alexander och Jon kommer att prata om vad antirasismen är värd, musikens roll i antirasism, samt hur man som privatperson kan engagera sig för ett inkluderande samhälle.
Som utgångspunkt för diskussionen kommer de att visa Vindstyrka12s musikvideos.
Föreläsningsserien "I samma värld" arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet och Röda Korset och i samband med söndagens föreläsning kommer Röda Korset Lidköping dessutom att hålla sitt årsmöte.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.