Under 2020 har över 600 samtal (medborgardialoger) med kommuninvånare förts. Medborgardialogerna handlar om att lyssna på den som bor och verkar i en kommun utifrån vad denna person upplever som viktigast för att känna sig trygg och säker.
Det är femte året i rad som Lidköpings kommun och Polisen ger medborgarna ett löfte kring hur de tillsammans ska stärka det trygghets- och brottsförebyggande arbetet under året som kommer.
- Ett bra samarbete mellan kommunen och Polisen är grunden för att nå dom resultat vi eftersträvar. Det har vi idag och kommer fortsätta samarbetet med att under 2021 fokusera på trygghet i hela kommunen och förebyggande arbete för att förhindra narkotikamissbruk hos ungdomar säger Frida Nilsson (C), ordförande i forum för social hållbarhet tillika förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Trygghet i Lidköpings tätorter
I medborgardialogerna framkommer det att polisen och kommunen bör arbeta för ett tryggare centrum i Lidköpings tätorter. Det är på kvällar och nätter som man upplever sig otrygg och otryggheten beror delvis på berusade och narkotikapåverkade människor. Utökad och bättre belysning uppgav många som en åtgärd för att för att öka tryggheten och säkerheten. Många av de tillfrågade uppgav att en närvaro och synlighet av vuxna, fältsekreterare och polis är viktigt för att känna trygghet.
Förebygga och förhindra missbruk hos ungdomar
I våra möten med invånarna i Lidköpings kommun är det många som tycker att kommunen och polisen ska prioritera arbetet med att förebygga och förhindra missbruk hos ungdomar. Att polisen är synlig på skolor och fritidsgårdar och att vara där ungdomar finns för att bygga relationer var något många prioriterade.
- Årets medborgarlöfte är i stora drag i linje med tidigare års löften där vi bland annat fortsätter våra riktade insatser mot ungdomar och narkotika, både vad det gäller brottsbekämpande insatser men inte minst det brottsförebyggande arbetet tillsammans med kommunen. Vi har under 2020 tagit flera steg framåt i vår samverkan med Lidköpings kommun, dels vad gäller att skapa en gemensam lägesbild att jobba utifrån men även genom en utökad samverkan med skola och socialtjänst avslutar Johan Rexhag lokalpolisområdeschef.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.