I samarbete med Håll Sverige Rent deltar Lidköpings kommuns förskolor och skolor i städkampanjen Skräpplockardagarna. Det är en nationell kampanj mot nedskräpning och för en renare värld som pågår under april och maj.
I Lidköping är 4896 deltagare anmälda till Skräpplockardagarna och det placerar oss i topp i Skaraborg och trea i hela Västra Götaland. Det stora intresset beror på att vi har jobbat med miljöfrågor i våra förskolor och skolor i många år och att vi har en engagerad personal. De flesta av våra enheter har Grön flagg eller är diplomerade för Skola för hållbar utveckling.
Förutom Skräpplockardagarna, som är för de mindre barnen, så ges också möjlighet för föreningar och högstadieklasser att hjälpa till att städa utomhusmiljön i Lidköping. Intresset är stort och ett trettiotal föreningar och högstadieklasser kommer att delta under maj till september.
- Det märks generellt i Sverige att nedskräpningen har ökat och vi tycker att det är viktigt att jobba förebyggande, berättar Yvonne Träff som är miljöstrateg i Lidköpings kommun. Om man är med och städar i naturen så kommer man att bry sig om den och vara rädd om den. Det är viktigt att prata om att man kan skada både människor och djur när man slänger skräp.
Saleby förskola, Anitha Larsson, 0510-77 18 57, anitha.larsson@lidkoping.se
Sjölunda Ängs förskola, Sofia Tegge, 0510-77 15 36, sara.tegge@lidkoping.se
Stenportskolan, Maria Lindström, 0510-77 07 58, maria.lindstrom@lidkoping.se
Wennerbergskolan, Helen Isaksson, 0510-77 07 88, helen.isaksson@lidkoping.se
Majåkerskolan, Maria Persson, 0510-77 18 63, malin.behlander@lidkoping.se
Dagbarnvårdare Igelkottarna, Birgitta Andersson, 0709-26 08 42, birgitta.andersson2@lidkoping.se
Sara Törn, miljösamordnare Barn & Skola
sara.torn@lidkoping.se, telefon 0510-0510-77 02 40
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.