För att ge fler möjlighet att göra karriär inom läraryrket ger regeringen bidrag till så kallade förstelärartjänster. Syftet med förstelärarsatsningen är att uppmärksamma lärare som visar särskild yrkesskicklighet, vilket på sikt ska leda till att skolans måluppfyllelse ökar.
Rekryteringsprocessen bestod av en kombination av intervjuer och klassrumsbesök. Under rekryteringsprocessen bedömdes lärarna på hur väl de arbetar med att kombinera läroplan, digitala verktyg och goda lärprocesser. Lärarna bedömdes också utifrån sin förmåga att möta olika elevers behov och anpassa undervisningen. Bedömning gjordes också på hur läraren utvärderar och reflekterar kring sin egen undervisning. En viktig faktor var också hur läraren sprider goda exempel till sina kollegor.
Förstelärarens arbetsuppgifter, förutom att undervisa, innebär att bidra till skolutveckling på en övergripande nivå. I uppdraget ingår också att utveckla undervisningen, stödja och coacha kollegor samt hålla sig uppdaterad kring aktuell forskning säger Gunilla Kindberg, bitr. förvaltningschef/utvecklingschef i Lidköpings kommun.
I den här omgången så kommer förestelärarna från Tuns skola, Dalängsskolan, Fredriksdalsskolan, Rudenschöldskolan, Örslösa skola, Råda skola,Lilleskogs skola och Mångfaldsenheten. Uppdraget som förstelärare i Lidköpings kommun är tidsbegränsad under läsåret 2013/2014.
- Det var många kompetenta lärare som sökte tjänsterna och vi ser gärna att de som inte blev aktuella denna gång visar intresse om tillfälle ges i framtiden säger Gunilla Kindberg.
Fakta
Från och med juli 2013 kan kommuner och enskilda huvudmän skapa karriärtjänster för lärare. Den ena kallas förstelärare, den andra kallas för lektor. Reformen gäller alla skolformer utom
förskola. Reformen finansieras med stadsbidrag.
Kontakt
Gunilla Kindberg
Bitr. Förvaltningschef/utvecklingschef
0510-77 03 09
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.