Under förmiddagens möte beslutade Lidköpings kommunfullmäktige att ge Teknisk Servicenämnd i uppdrag att införa insamlingssystemet Hållbar och fastighetsnära avfallsinsamling enligt den modell som sedan i höstas genomförts som pilotprojekt i områdena Lilleskog och Sunnersberg.
Beslutet innebär också att dessa kärl, som i sig är uppdelade, blir obligatoriska för alla hushåll i delen för mat och restavfall men frivilliga i delen plast- och pappersförpackningar. Vad som är obligatoriskt respektive frivilligt beror på ansvarsfördelningen mellan kommun i fallet mat- och restavfall kontra producentansvaret för papper och plast. Flerbostadshus skall kompletteras med kärl för matavfall.
Lidköpings kommun är den största kommunen i Sverige, sett till insamlad mängd restavfall och invånarantal, som ännu inte har infört ett system för insamling av utsorterat matavfall. Att inte ha separat insamling av matavfall innebär att värdefulla resurser går till förbränning, istället för att exempelvis användas till produktion av biogas och biogödsel.
Kostnadseffekt för renhållningskollektivet för 2019 beräknas till 2,2 miljoner kronor vilket motsvarar en höjning av taxan med 8,0 % vilket i genomsnitt motsvarar 12,50 kr per hushåll och månad.
Kostnadseffekt för renhållningskollektivet för 2020 beräknas till 1,8 miljoner kronor vilket motsvarar en höjning av taxan med 6,40 % vilket i genomsnitt motsvarar 10,70 kr per hushåll och månad.
Kostnadseffekt för renhållningskollektivet för 2021 beräknas till 0,9 miljoner kronor vilket motsvarar en höjning av taxan med 3,0 % vilket i genomsnitt motsvarar 5,30 kr per hushåll och månad.
Införande av matavfallsinsamling bidrar till:
Införande av fastighetsnära insamling i sin helhet bidrar till:
Den totala investeringen beräknas till 15,8 miljoner kronor och medlen fanns avsatta i budget för år 2017. Investeringsbudgeten för objektet har begärts ombudgeterad från år 2017 till år 2018.
Driftskostnaden efter full utbyggnad av systemet med en anslutningsgrad av 100% för mat- och restavfall samt 50% för plast- och pappersinsamlingen blir 4,9 miljoner per år.
Kontaktperson: Jan Westin, Renhållningschef Lidköpings kommun. 0510-770076
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.