Kommunen sålde år 1997 aktier i Gullspångs kraft som förvaltas i kommunens kapitalförvaltning. Det kapital som kommunen ursprungligen överfört till förvaltning uppgick till 1 402 mnkr. Under
åren har kommunen gjort uttag med sammanlagt 777 mnkr. Trots dessa uttag är nu
kapitalets värde överstigande drömgränsen på 2000 mnkr.
Kapitalet är i nuläget placerat i fem olika fondskal, där högrisk- och lågrisktillgångar väger lika tungt. Högriskplaceringarna består av svenska och globala aktiefonder. Lågrisktillgångarna består av svenska räntefonder, alternativa räntefonder (företagsobligationer) samt multistrategi.
2010 anlitades Agenta AB som rådgivare och 1 477 mnkr placerades. Därefter har både såväl strategisk (val av tillgångsslag och fondkategori) och taktisk (val av fonder inom fondkategorin) allokering genererat mervärde i förhållande till likartade placeringsportföljer.
Som jämförelse kan nämnas att landstingens kapitalförvaltning genererat 8 % under 2013, där kommunens värdeökning uppgick till 14,5 %. Samma period presterade den bästa av AP-fonderna 13,8 procent.
Trots att kommunen valde att minska risken under våren så har utvecklingen varit mycket god. Såväl aktieplaceringarna som ränteplaceringarna har haft bra uppgång och drömgränsen på 2 miljarder nåddes i mitten på denna veckan.
Kapitalförvaltningen är en viktig del i den kommunala ekonomin. Lidköpingsborna får nämligen mer verksamhet för pengarna än vad man betalar för i kommunalskatt. Avkastningen från kapitalförvaltningen används för både verksamhet och investeringar. Detta är en mycket bra grund inför den kommande utvecklingen i Lidköping där visionen En välkomnande och hållbar
kommun blir verklighet. Detta innebär bland annat att kommunens invånare ska öka från 38 400 till 45 000 medborgare, en väl utbyggd infrastruktur samt en god samhällsservice till alla medborgare och besökare.
För mer information kontakta chefsekonom
Anna Cederqvist, telefon 0510 -77 16 84
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.