Lidköpings kommun ska se över sina fastigheter för att minska energianvändningen och använda mer förnybar energi. Kommunen har tre stora satsningar på gång; det så kallade Totalprojektet, certifiering till Miljöbyggnad silver samt satsning på solenergi.
Lidköpings kommun har som mål att minska energianvändningen i sina fastigheter. En del av i det arbetet är att kommunen framöver ska använda sig av metodiken enligt det så kallade Totalprojektet. Totalprojektet handlar om ett nytt sätt att tänka kring energianvändning i fastigheter. Syftet är att sänka energianvändningen i byggnader genom att göra en helhetsöversyn och investera för att minska energianvändningen på ett lönsamt sätt. Idag byts oftast endast detaljer eller enskilda system ut när de går sönder, vilket är billigast på kort sikt. Men i längden kan det innebära till exempel att olika system motverkar varandra och bidrar till högre energikostnad.
- Totalprojektsmetodiken har visat att det är fullt möjligt att sänka en fastighets energiförbrukning med upp till 50 procent genom lönsamma investeringar, säger Nils Gustavsson, energisamordnare på Lidköpings kommun.
Lidköpings kommun har också beslutat att vi ska certifiera alla nya större byggnader enligt Miljöbyggnad nivå silver.
- Att bygga enligt kraven för Miljöbyggnad silver innebär att byggnaden blir mindre energikrävande. Man säkerställer också från början att det inte uppstår fuktproblem i byggstadiet, att det blir bättre innemiljö och att materialet inte innehåller några hälsofarliga ämnen, säger Nils Gustavsson.
Kommunen har också satt upp ett politiskt mål om att öka andelen solenergi. Vid varje nybyggnation ska vi utreda solläget för att se om fastigheten har de rätta förutsättningarna för att använda solenergi till att värma vatten eller producera el. Även befintliga takytor ska ses över.
För mer information, kontakta energisamordnare Nils Gustavsson, telefon 0510-77 02 13, e-post nils.gustavsson@lidkoping.se.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.