Den 15 november är representanter från Vård & Omsorg och Kostenheten på plats i Stockholm för att presentera idén Matkasse i hemvården. Tillsammans med Haninge kommun kommer man att dela med sig av sina erfarenheter av att tänka och testa nytt. Idén om en matkasse för äldre har fått stöd av projektmedel från Vinnova, och har god potential att spridas vidare runtom i landet.
I Lidköping har man just testat matkasseidén på 20 personer. Utvärderingen visar att de flesta är mycket nöjda med upplevelsen. Man tycker att maten är lättlagad och välsmakande, och att portionerna blir lagom stora.
Nu återstår att planera för hur matkasseidén ska kunna förverkligas. Paula Evertsson, administrativ chef på Vård & Omsorg:
– Självklart vore det roligt om matkasse blev verklighet inom en snar framtid.
Lidköpings kommun beviljades medel från Vinnova år 2014, tillsammans med Haninge kommun, Livsmedelsverket, Hushållningssällskapet i Väst och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut Food and Bioscience. Matkasseidén går ut på att äldre ska vara delaktiga i sin matlagning och känna självständighet. De rätter som har tagits fram är enkla att tillaga för äldre och personer med funktionsnedsättning. I Lidköping har den äldre själv tillagat sin mat, medan man i Haninge låtit hemtjänstpersonalen vara behjälplig vid matlagningen.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.