Genom att unikt samarbeta mellan Lidköpings kommun, Dafgårds och lokala bönder kan kostenheten ytterligare ta ett steg i sin strävan att erbjuda närodlad, ekologisk och vällagad mat, detta genom att närproducerad falukorv serveras till alla barn i skolan och till alla äldreboenden i maj.
Kostenheten i Lidköping Kommun har under en längre tid arbetat med att öka inslaget av närproducerad mat som serveras i bland annat skolorna. Bara under de senaste två åren har kostenheten inom befintlig budget lyckats att öka andelen ekologisk till 30,7% och nu hoppas vi även kunna öka mängden närproducerad kost. För att exemplifiera framgångarna kommer
Kostenheten att servera närproducerad falukorv på alla skolrestauranger och äldreboenden i Lidköpings kommun genom ett samarbete med Dafgård Smaklig Spis.
- Den här goda korven är ett led i vår satsning på att fler ska få tillgång till vällagad och närproducerad mat. Vi jobbar enligt principen från jord till bord och lagar denna rätt från grunden i alla våra kök, berättar kostchef Nathalie Thorstensson.
Falukorven är tillverkad av kött från frigående grisar på Malma Gård i Fullösa på Kinnekulle, som är uppfödd på foder som mestadels har skördats från de egna åkrarna.
- Vi är väldigt stolta över att kunna föda upp dessa grisar och att vi kan samarbeta för att få servera detta till barn och gamla i Lidköpings kommun, det är även roligt att de ska komma ut några barn till oss på tisdag och hälsa på, säger Klas och Eva Maria Friberg som driver Malma Gård.
Kostenheten i Lidköpings kommun försöker hela tiden att tänka hållbara måltider där ekologisk är en del likt väl som närproducerade inslag och tack vare senaste livsmedelsupphandlingen har man nu möjlighet att vid tillfälle även samarbeta med sina leverantörer för att försöka öka mängden närodlat. I dag har man ett politiskt mål på 34% ekologiskt i kommunen.
-Vi som arbetar med kost i kommunen brinner för att kunna öka våra inslag av ekologiskt, närodlat och svensk mat och gör vårat bästa för att hitta lämpliga möjligheter i denna strävan och självklart är det ju jätteroligt när vi alla parter som (bonden, leverantör och pedagoger) kan samarbeta för att få till dessa event säger Nathalie Thorstensson kostchef i Lidköpings kommun.
För mer information:
Kostchef
Nathalie Thorstensson
Telefon: 0510-77 02 46
e-post: nathalie.thorstensson@lidkoping.se
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.