Lidköping bredband, en enhet inom Teknisk service i Lidköpings kommun, har i dagarna fått beslut på beviljat stöd för utbyggnaden av bredband. Det är för kvarvarande områden på landsbygden som detta stöd beviljats genom Jordbruksverkets landsbygdsprogram, delvis finansierat av EU.
Summan som beviljats är den största till en enskild kommun i Västra Götaland.
- Detta är onekligen välkommet då de kvarvarande delarna av landsbygden i kommunen är de dyraste att bygga ut, säger bredbandschef Daniel Hamrén.
Stödet ska motsvara 50 procent av kostnaderna och betalas ut i efterskott allteftersom fakturor kan presenteras för länsstyrelsen som administrerar utbetalningarna.
Stödet som nu beviljats uppgår till 15, 6 miljoner kronor och gäller för sammanlagt sex utbyggnadsprojekt. Dessa täcker in landsbygden mellan Tun och Halvfara, området vid Uvered, landsbygden utanför Lovene samt området Lillängen utanför Vinninga. Ett sjunde projekt, Marbogården, har nyligen beviljats stöd från Post och Telestyrelsen, PTS, med 1, 7 miljoner.
De flesta av dessa projekt genomförs i någon form av samarbete med andra projekt som innefattar grävning. En stor del tillsammans med Lidköping Elnät som gräver ned nuvarande luftledningar och med Vatten och avloppsföreningar när de gräver ned sina ledningar.
- Det är viktigt att understryka att detta inte är pengar som betalas ut med automatik utan det är en mängd kriterier som ska uppfyllas. Det gäller utformningen av nätet, slutdatum för projekten, hur många kunder som ansluter sig, förvaltningsplaner och så vidare. Arbetet med detta har bara börjat. Med det är pengar som är öronmärkta för våra projekt, säger Daniel Hamrén.
- Fantastiskt roligt att allt arbete som vi lagt ned också resulterat i positiva beslut. Det har varit ett drygt arbete att ta fram underlag och få till ansökningarna där framförallt Evert Blomkvist på Lidköping Bredband gjort ett bra jobb. Det var också han som från början påtalade möjligheterna att söka stöd för utbyggnad.
De projekt som beviljats stöd ska vara färdigställda 31 mars 2023.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.