Eleverna är mycket nöjda med De la Gardiegymnasiet i Lidköping och rekommenderar gärna skolan till andra elever. Eleverna känner sig också trygga på skolan och upplever att lärarna har tillit till deras förmåga.
Informationen kommer från en enkät som eleverna i år 1 och 3 på De la Gardiegymnasiet svarade på strax innan jul.
- En gång om året undersöker vi hur eleverna på De la Gardiegymnasiet upplever sin skolsituation. Vi vill framförallt identifiera förbättringsområden men också synliggöra vad eleverna anser fungerar bra säger Susanna Ward Jonsson, kvalitetskoordinator på Utbildningsförvaltningen i Lidköpings kommun.
Eleverna trivs och känner sig trygga
Enkäten som används är i huvudsak samma enkät som Skolinspektionen använder vid sina granskningar av skolor. Enkäten innehåller femton frågeområden som berör elevernas lärande, välmående och hur nöjda de är med skolan i stort. Elever i år 2 kommer att besvara enkäten i början av 2017 när Skolinspektionen skickar ut enkäten inför den tillsyn som kommer ske av all Lidköpings skolverksamhet.
- Resultaten från elevenkäten visar att eleverna på De la Gardiegymnasiet trivs i hög grad. De anser att skolan uppfyller de krav man kan ha på en gymnasieskola och kan starkt rekommendera De la Gardiegymnasiet. Tryggheten får också högt betyg vilket är viktigt och betydande eftersom De la Gardiegymnasiet är en sådan stor skola säger Magnus Thilén, gymnasiechef på De la Gardiegymnasiet.
Hur gör vi De la Gardiegymnasiet ännu bättre?
- Eleverna tycker att de får vara med och påverka sin skolmiljö och hur de ska arbeta med olika uppgifter, men inte att de har tillräckligt inflytande över undervisningens innehåll. Det centrala innehållet i nuvarande läroplan är mer detaljerat än i den tidigare läroplanen, vilket till viss del begränsar elevernas inflytande över innehållet. När det gäller studiero anser eleverna att lärarna är måna om att det är studiero på lektionerna men att ordningen i klassrummet trots allt störs ibland fortsätter Magnus Thilén.
- Att bevara och lära av det som fungerar bra är lika viktigt som att utveckla de områden som inte fungerar så bra. Arbetet med att utveckla de förbättringsområden som framkommer i enkäten sker genom skolans systematiska kvalitetsarbete säger Susanna Ward Jonsson, kvalitetskoordinator på Utbildningsförvaltningen.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.