Nu blir det enklare att göra sig av med miljöfarligt avfall som trasiga glödlampor, lågenergilampor, mobiltelefoner och batterier. Lidköpings kommun har inlett ett samarbete med några butiker så att du kan ta med ditt farliga avfall till affären.
På ICA Kvantum Hjertberg, Coop Extra och ICA Supermarket Margretelund finns nu ”Samlaren” som är en behållare med fack för olika typer av avfall som inte får slängas i de vanliga hushållssoporna. I Samlaren går det att lämna ljuskällor (det vill säga glödlampor och olika sorters lågenergilampor) batterier och småelektronik. Småelektronik är till exempel mobiltelefoner, eltandborstar, rakapparater, musikspelare och liknande.
- Alla dessa saker innehåller ämnen som är farliga om de kommer ut i naturen eller bränns på Värmeverket. Till exempel mobiltelefoner innehåller också metaller som måste återvinnas. Tanken med Samlaren i butikerna är att det ska vara så enkelt som möjligt och att vi alla hjälps åt att samla in miljöfarligt avfall, berättar Jan Westin, renhållningschef på Lidköpings kommun.
Den elektronik som får plats i hålen på Samlaren går bra att lägga där. Hålen är tio centimeter i diameter. Andra typer av farligt avfall, till exempel elektronik som inte får plats i Samlaren, ska som tidigare lämnas på Kartåsens avfallsanläggning.
Lidköpings kommun arbetar med en ny avfallsplan för att förbättra avfallshanteringen och se till att våra sopor omhändertas på bästa sätt ur miljösynpunkt. En viktig del i detta är att vi ska bli bättre på att samla in och ta hand om farligt avfall.
- Det har kommit mycket ny teknik i hemmen, till exempel ljuskällor med kvicksilver. Vi har gjort plockanalyser av avfall och det var inte mycket farligt avfall i hushållssoporna som vi samlade in men vi behöver ändå göra insamlingen enklare, säger Jan Westin.
För mer information, kontakta renhållningschef Jan Westin, telefon 0510-77 00 76, e-post jan.westin@lidkoping.se
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.