Den här gången gästas biblioteket av Hans Thomsson - en av Sveriges främsta damastvävare. Damast är en uråldrig teknik för att skapa mönster i tyget genom kontrasten mellan blanka och matta ytor.
Hans Thomsson är också hovleverantör. Med anledning av kung Carl XVI Gustafs 20-årsjubileum som regent skänkte Sveriges riksdag och regering 64 meter duktyg och 200 servetter i handvävd linnedamast. Han arbetade med den beställningen under fem år.
Nyligen fick Hans ta emot Hemslöjdens stipendium på 100 000 kr för ”sitt envisa och målmedvetna arbete med att lära sig och upprätthålla damastvävningstekniken”. I motiveringen heter det också att Thomsson gjort en stor insats för att bevara ”en hotad kunskap och ett immateriellt kulturarv”.
Tid och plats: Fredag 9 oktober kl 12:00 i Lidköpings Stadsbibliotek.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.