2024-05-20 10:50Pressmeddelande

Invigning av utsmyckningen "Sippa" på Marianne Westmans plats

Illustration av utsmyckningen Sippa

Välkommen till invigningen av den nya offentliga utsmyckningen "Sippa" på Marianne Westmans plats. Invigningen äger rum fredagen den 24/5 kl.15.00.

Marianne Westman var en av Rörstrands mest legendariska formgivare. Hon började på Rörstrand direkt efter att ha avslutat sin utbildning på Konstfack år 1950 och blev kvar på fabriken i 21 år. Redan under provanställningen formgav hon tekannan i servisen som kom att bli hennes storsäljare Mon Amie. Trots att de första åren var en kamp för att få acceptans för sitt okonventionella hushållsporslin med ”konstiga” mönster och annorlunda former, stod Marianne på sig. Hennes arbete blev en enorm framgång och under några år stod Mariannes produktion för 45 procent av fabrikens hela omsättning.

"När beslutet togs att namnge platsen i hjärtat av Rörstrandsområdet efter Marianne Westman, såg vi möjligheten att skapa en utsmyckning som skulle hedra hennes minne och arbete. För att förverkliga denna vision kontaktade vi Formakademin och frågade om deras studenter vid Designmodellörsutbildningen kunde tolka ett av Marianne Westmans formgivna mönster som en del av sitt utbildningsarbete berättar Per Westerlind, stadsmiljöutvecklare i Lidköpings kommun."

Studenterna påbörjade sitt arbete hösten 2023 och, i samråd med Arkitekturteamet inom Lidköpings kommun och handledare från Formakademin, fastställde de mönstret ”Sippa” som utsmyckning till platsen. Efter många månaders dedikerat arbete och samarbete med smeder från Lidköpings kommun är det nu färdigt och redo att ställas ut.

Lidköpings kommun är stolta över att kunna presentera resultatet av detta kreativa samarbete och välkomnar alla att delta på invigningen. Under invigningen kommer vi att få höra tal från representanter från politiken, Formakademin och studenterna själva, som delar med sig av sina upplevelser och tankar kring projektet.

___________________________________________________________________

Elever som medverkat i utbildningsarbetet

Nella Rosenqvist

Algot Karlsson

Viggo Sköld

Moa Cederin

Malin Lönnberg

Julia Boie Kihlander

Handledare under utbildningen, 

Kristin Forsblad

Johan Malmström

Formgivare, 

Kristin Forsblad

Smidesarbete utfört av Lidköpings kommun, 

Tobias Henningsson

Fredrik Linderoth

__________________________________________________________________

Datum: fredagen den 24/5

Tid: 15.00

Plats: Marianne Westmans plats, Lidköping 

För ytterligare information, vänligen kontakta: Per Westerlind, Lidköpings kommun

Telefon: Per.Westerlind@lidkoping.se

E-post: 0510-776617


Om Lidköpings kommun

Du kanske känner oss som Lidköping vid Vänern, porslinsstaden, motorstaden, fikastaden eller bandystaden? Vi är stolta över att vara en plats med stor bredd. Lidköping finns på vackra västgötaslätten och har en 22 mil lång kust med magiska badplatser och hundratals öar. I vår stad finns även en handelstradition som sträcker sig över 350 år tillbaka i tiden. Än idag är Lidköping en viktig mötesplats. Lidköping är en välkomnande och hållbar kommun. Vi är ungefär 40 000 personer som bor här och vårt mål är att vara 45 000 invånare år 2030. I Lidköpings kommun arbetar ungefär 4 300 medarbetare, det gör oss till kommunens största arbetsgivare. Till oss ska du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Välkommen!


Kontaktpersoner

Stadsmilöutvecklare
Per Westerlind