Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h. Den 24 september invigs utställningen EPA Sverige med bilder av fotografen Benjamin Nørskov på Vänermuseet.
Benjamin Nørskov har rest runt i Sverige för att möta och fotografera en generation av EPA-ägare. EPA-traktorerna (eller egentligen A-traktor) speglar ägarens personlighet och intressen; växlande färger, doft och ljud -precis som tonårslivet självt. Samtidigt ger de en unik möjlighet att leva ett friare liv. Dessa fordon blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där ännu. Dokumentationen fungerar både som ett sätt att porträttera tonåringarnas känslor och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men det är också ett sätt att bevara en del av tonårskulturen idag för kommande generationer.
Benjamin Nørskov föddes 1992 i Småland. När han var 9 år flyttade han till Danmark, där han senare tog en kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. Genom en serie tätt sammansatta porträtt visar han en generation unga ägare av EPA- och A-traktorer. Bilderna är fotograferat i stora delar av Sverige. På så sätt representerar den ett utsnitt av svensk EPA kultur. Vid varje utställning reser Nørskov till området och fotografera nya bilder som kommer ingå i utställningen. Utställning på Vänermuseet 24 september 2022- 8 januari 2023
För att få mer information och tillfälle att träffa konstnären inbjuds ni till: pressträff/pressvisning torsdag 22 september kl 11.00 på Vänermuseet med Benjamin Nørskov och Vänermuseets Daan van der Blom.
Invigningsdagens program är utformat med särskild inriktning på ungdomar men alla är naturligtvis välkomna:
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.