2022-12-02 15:17Pressmeddelande

Hedersomnämnande för Lidköping i tävling om Laddguldet 2022

Hedersomnämnande för Lidköping i tävling om Laddguldet 2022Hedersomnämnande för Lidköping i tävling om Laddguldet 2022

Laddguldet, som årligen delas ut under eCarExpo på Svenska Mässan Göteborg, är det ärofyllda pris som går till de kommuner och fastighetsägare som tagit konkreta initiativ och skapat förutsättningar för omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

I sällskap med Stockholm och Umeå placerade sig Lidköping tidigare i november bland de tre finalister som slutligen gjorde upp om guldet. Årets jury består av representanter från Allmännyttan, Fastighetsägarna, eCarExpo, Mobility Sweden, Power Circle, Sveriges Åkeriföretag och Klimatkommunerna. Motiveringen lyder:

Sin storlek till trots har Lidköpings kommun visat på en tydlig strategi och höga ambitioner. Med ett målmedvetet driv ger de skäl för liknande kommuner att kavla upp ärmarna. En 100 % elektrifierad stadstrafik, stora investeringar i laddinfrastruktur och god tillämpning av ny teknik som energilager och solcellsparker imponerar. Dessutom visar Lidköping vägen för sina invånare med en stor andel elfordon i stadens egen flotta. Därför vill juryn ge Lidköpings kommun ett hedersomnämnande. Vi ser fram emot att följa er resa mot guldet nästa år!

 Med drygt sju år kvar till Sveriges 2030-mål för transportsektorn blir föregångarna och framgångssagorna än viktigare. Vid målsnöret ska vi alla vara vinnare, men för att komma dit behöver vi dela med oss av vad som fungerar, och premiera de som gör ännu lite mer och driver omställningen till nästa nivå, säger Maria Stenström, ansvarig för beteende och mobilitet vid 2030-sekretariatet och ordförande för Laddguldets jury.

För en vecka sedan skrevs ett avtal med en lokal entreprenör om 30 nya laddstolpar i Lidköping och nu står kommunen alltså som finalist till årets Laddguld. Att detta sammanfaller kan kännas som en tillfällighet, med det är snarare så att det är frukterna av just det strategiska arbete man vunnit pris för.

För bara 2-3 år sen låg vi efter inom flera delar av området. Att vi nu tagit så stora steg mot att vara den möjliggörare för marknaden som vi strävat efter känns mycket bra. Extra glädjande är att vi är i så gott sällskap. Med både Lidköping, Vara och Mariestad bland 10 nominerade utmärker sig verkligen Skaraborg inom hållbar utveckling, säger Fordonsstrateg Björn Stomberg på Lidköpings kommun.

På bilden: Maria Stenström, Ansvarig för beteende och mobilitetsfrågor på 2030-sekretariatet , Björn Stomberg, Fordonsstrateg på Lidköpings kommun och Svante Axelsson, Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige och .

 


Om Lidköpings kommun

Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.

Kontaktpersoner

Kommunikatör
Mikael Ingebäck

Relaterade länkar